Plastic in je sla: Willie Peijnenburg in Leidsch Dagblad
Hoe ingewikkeld het ook is om te meten hoeveel plasticdeeltjes in voedselgewassen doordringen: het is gelukt. Chinese wetenschappers en de Leidse hoogleraar Willie Peijnenburg ontwikkelden er een methode voor. Ze haalden er Nature Nanotechnology mee; Peijnenburg vertelt erover in het Leidsch Dagblad van 9 februari.
Het lukte deze wetenschappers al eerder om te zien óf er micro- en nanoplastic-deeltjes in een plant terecht kwamen. Ze labelden plasticdeeltjes met een lichtgevend molecuul; met speciaal licht konden ze zien waar in de slaplant ze terechtkwamen.
Zeldzaam metaal als label
Door nu het zeldzame metaal europium aan elk plasticdeeltje te koppelen, is met een eenvoudige metaalanalyse te meten hoevéél deeltjes er in de plant terecht zijn gekomen. De onderzoekers pasten hun nieuwe methode toe op sla en tarwe, bij verschillende concentraties gelabeld plastic en met kleinere en grotere plasticdeeltjes.
Sla bleek zo'n 10 procent van de plasticdeeltjes op te nemen, maar alleen kleinere deeltjes. 'De microplastics van 2000 nanometer bleven in de grond', aldus Peijnenburg. 'Ergens tussen de 200 en 2000 nanometer zit een absolute grens.' Helaas breken die wat grotere plasticdeeltjes langzaam af. 'Er is dus een soort uitgesteld effect tot de deeltjes klein genoeg zijn om alsnog de plant binnen te kunnen dringen', zegt Peijnenburg.
Lees het hele artikel in het Leidsch Dagblad (€).