Universiteit Leiden

nl en

Eredoctoraat voor kinderrechtenactiviste Graça Machel

De Mozambikaanse oud-politica en kinderrechtenactiviste Graça Machel ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit Leiden vanwege haar inspanningen voor de rechten van kinderen en vrouwen in Afrika en daarbuiten. Machel krijgt het eredoctoraat uitgereikt tijdens de dies natalis op 8 februari.

Vanwege de coronamaatregelen zal Graça Machel het eredoctoraat ontvangen via een live videoverbinding met Zuid-Afrika waar zij al jaren woont. Leiden is geen onbekend terrein voor Machel: zij is de weduwe van Nelson Mandela, en was erbij toen Mandela in 1999 Leids eredoctor werd vanwege zijn enorme betekenis voor de vrijheidsstrijd in Zuid-Afrika.  

Voordracht

Machel is voorgedragen door het faculteitsbestuur van Rechten, mede op initiatief van de hoogleraren kinderrechten Ton Liefaard en Julia Sloth-Nielsen. Liefaard licht toe: ‘Graça Machel heeft zich in haar bewogen leven en indrukwekkende loopbaan vol overgave ingezet voor de rechten van vrouwen en kinderen in Afrika en daarbuiten. Dit deed zij vanuit verschillende functies.’ 

Het belang van onderwijs

Machel (1945) groeide op in Mozambique en studeerde Letterkunde aan de Universiteit van Lissabon. Na haar afstuderen ging ze aan de slag als docent en begon haar levenslange missie voor de ontwikkeling van kinderen. Na de onafhankelijkheid werd ze in 1975 minister van Onderwijs. Onder haar bewind nam het aantal schoolgaande kinderen aanzienlijk toe. 

In 1999 werd Nelson Mandela eredoctor in Leiden.

Vrede en mensenrechten

Machel zette zich ook op tal van andere terreinen in om wereldwijd de rechten van kinderen en vrouwen te beschermen. Ze is een van de oprichters van The Elders, een onafhankelijke groep van mondiale leiders die samenwerken voor vrede en mensenrechten. Zij richtte deze groep op met haar echtgenoot Nelson Mandela, de in 2013 overleden oud-president van Zuid-Afrika. 

Kindhuwelijken en gewapende conflicten

Ook zette Machel zich in voor Girls Not Brides, de organisatie die internationaal strijdt voor het stoppen van gedwongen kindhuwelijken. Ze is tevens onafhankelijk expert bij de Verenigde Naties en adviseert over de impact van gewapende conflicten op kinderen. Ze zorgde voor belangrijke inzichten op dit gebied, onder andere door de naar haar vernoemde Machel-study uit 1996. Liefaard: ‘In al die verschillende functies heeft Machel zich ingezet voor de ontwikkeling van het Afrikaanse continent, vanuit de overtuiging dat Afrika zichzelf en de wereld veel te bieden heeft.’ 

Verbonden aan universiteiten

Machel is momenteel president van de School of Oriental and African Studies, onderdeel van de Universiteit van Londen en was eerder kanselier van de Universiteit van Kaapstad. Ze is al diverse keren gelauwerd, onder andere door de VN, de Common Wealth en de British Academy.

Bannerfoto: Fronteiras Braskem do Pensamento

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.