Hoe ziet de Leidse economie van morgen eruit?
Vanwege de lange lockdown hebben veel Leidse ondernemers een zwaar jaar. Hoe kan de lokale economie weer krachtig worden en op welke wijze draagt de universiteit daaraan bij? Daarover gaan twee talkshows die zijn opgenomen in het Academiegebouw. Bekijk de eerste uitzending terug op Unity.nu en volg op 12 oktober de nieuwe editie.
De eerste talkshow gaat over de ‘economie van morgen’. Namens de universiteit vertelt Joanne van der Leun, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, over de ambitieuze plannen voor het Leiden Law Park. De faculteit wil met de gemeente en de provincie Zuid-Holland een ‘innovatiehub’ creëren: wetenschap, bedrijfsleven, overheid en burgers gaan samen kennis ontwikkelen op het snijvlak van recht, ethiek en digitale technologie. Zo kan Leiden Law Park bijdragen aan duurzame oplossingen van actuele maatschappelijke vraagstukken. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Bekijk de de uitzending van 28 september.
De uitzending op 12 oktober is vanaf 19.00 u elk uur te zien bij Unity.nu op de website of kanaal 40 bij Ziggo.
De universiteit draagt bij aan een vitale economie
In de tweede talkshow, over het Leids Stimuleringsfonds, komt Lilian Visscher aan het woord. Zij is zowel directeur Alumnirelaties van de universiteit als directeur van het Leids Universiteits Fonds. Wat wil zij benadrukken in de talkshow? ‘Visscher: 'De universiteit en de stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kijk maar naar alle start ups van wetenschappers, ondernemende studenten en alumni. Zo is ook het Leiden Bioscience Park groot geworden. De universiteit draagt op deze manier bij aan een vitale economie.’ Visscher is lid van de beoordelingscommissie van het Stimuleringsfonds – net als Leids alumnus en oud-makelaar Wim de Leeuw. Bij dit fonds, met een budget van vijf ton, kunnen ondernemers aanvragen indienen. Het is opgericht om Leidse ondernemers in coronatijd een duwtje in de rug te geven. Innovatie is daarbij een belangrijk criterium.
Innovatie in de stad
In deze talkshow op 12 oktober vertellen diverse ondernemers over hun gehonoreerde project. Zo ontwikkelde het ingenieursbureau Quantified sensor technology een concept om groenstroken in de stad te voorzien van sensoren die kunnen meten hoe droog de bodem is. Hierdoor kan het groen beter en efficiënter verzorgd worden. Een ander gehonoreerd project is de installatie van het gratis wifinetwerk Eduroam in de hele stad, zodat iedereen in de openbare ruimte er gebruik van kan maken. Onderwijswethouder Paul Dirkse gaat op Leiden als European City of Science in 2022 en op de kansen die dat biedt voor de stad en de samenwerking met de universiteit.