Universiteit Leiden

nl en

Serie

Het spektakel van de stad

De aantrekkelijkheid van de stad is van alle tijden. De trek naar de steden is primair een overlevingsmechanisme, met economische en sociologische motieven. De stad is de bakermat van kennis en heeft zich bewezen als enorme inspiratiebron voor kunst en creativiteit. Deze reeks bekijkt de hedendaagse stad en staat stil bij de verschillende lagen, benaderingen en beelden van deze stad.

De stad als plek om in weg te kruipen, anoniem, in kleine steegjes en op pleintjes achteraf. Maar de stad is ook van de grote gebaren, van boulevards, van hoge torens met uitzicht over het ommeland. De stad is de plek waar werk is en waar alles nabij is, om de hoek. De stad, waar gebouwd wordt aan nieuwe idealen en waar gesleuteld wordt aan oude sentimenten.

De aantrekkelijkheid van de stad is van alle tijden. De trek naar de steden is nu, net als vroeger, primair een overlevingsmechanisme, met economische en sociologische motieven. De stad is de bakermat van kennis en heeft zich bewezen als enorme inspiratiebron voor kunst en creativiteit. Met de opkomst van big data blijkt de stad niet enkel een onuitputtelijke bron voor uitwisseling van informatie, maar de dichtheid van de stad maakt het eveneens geschikt als laboratorium waar data ingezet kunnen worden om de stad tot een efficiëntere (maar ook betere?) machine te maken. En tenslotte biedt de schaal van de stad ook bestuurlijk bekeken materiaal voor heroverweging: is de stadstaat bezig aan een comeback?

Deze reeks bekijkt de hedendaagse stad en staat stil bij de verschillende lagen, benaderingen en beelden van deze stad.

Programma

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.