Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Evolutie in het urbane oerwoud

  • Prof. dr. Menno Schilthuizen
Datum
maandag 14 mei 2018
Tijd
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Bij het woord evolutie denk je al snel aan de vinken op de Galapagoseilanden of de vlinders die fladderen door de dichte regenwouden van de Maleise Archipel. Dat is niet zo vreemd, het was op deze plekken waar de vaders van de evolutieleer Charles Darwin en Alfred Wallace voor het eerst inzicht verkregen in het proces van natuurlijke selectie en de opkomst van nieuwe variëteiten en soorten. Maar Menno Schilthuizen laat in zijn nieuwe boek Darwin comes to town (de Nederlandse vertaling verschijnt eind mei bij Uitgeverij Atlas Contact) zien dat Darwin en Wallace de stad niet hoefden te verlaten om evolutie te zien. Ook de stad fungeert als een eilandenarchipel. Dankzij kunstmatige barrières raken populaties van elkaar gescheiden en dit werkt evolutie in de hand. Schilthuizen toont in zijn boek hoe het schaakbordpatroon aan straten, huizen, hoogbouw, parken en bermen het urbane oerwoud tot interessant ecologisch onderzoeksgebied maakt. Het is vooral opmerkelijk hoe snel soorten zich aanpassen aan de uitdaging van een stadsbestaan. Met Menno Schilthuizen als expeditieleider bekijk je hoe evolutie plaatsgrijpt in de stad.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.