Universiteit Leiden

nl en

Serie

Heuvels van het paradijs

Een geschiedenis van macht en onmacht

Door de eeuwen heen hebben mannelijke vertellers, kunstenaars en geleerden hun licht laten schijnen op lichaamsdelen die ze niet hadden: borsten, baarmoeders en vulva’s. Ook de populaire cultuur is er altijd dol op geweest, terwijl vrouwelijk commentaar op eigen lijf tot voor kort opvallend zeldzaam was.
De vrouwelijke sekse heeft, naast menselijk leven en seksuele lust, angsten gebaard: angst voor de magie van tepels, maagdenvlies en menstruatiebloed. Angst voor duistere gangen vol schrikbarende begeerte, waarin het meest kwetsbare mannelijke deel heldhaftig zijn weg moest zoeken. Bij wijze van geruststelling heeft de mythologie mannelijke scheppers bedacht en is vrouwen de toegang tot openbare functies ontzegd vanwege hun ‘afwijkende’ anatomie.
Wie zich in deze erfenis van macht en onmacht verdiept, raakt bevangen door medelijden met de mensheid. Dit onthullende (en soms hilarische) werelderfgoed biedt niet alleen helder inzicht in de wereld van vóór #metoo, maar ook in de manier waarop we, bewust of onbewust, vandaag nog vaak met elkaar omgaan.

In deze serie behandelt Mineke Schipper de belangrijkste verhaal- en beeldthema's uit dit nieuwste boek (Uitgeverij Prometheus 2018). Per avond wordt na de pauze in een vervolglezing ingegaan op uiteenlopende culturele, artistieke en religieuze woord- en beeldtradities die onze visie op het vrouwenlichaam hebben beïnvloed.

Mineke Schipper, schrijver van non-fictie en fictie, is Leids emeritus-hoogleraar interculturele literatuurwetenschap. Voor Trouw nooit een vrouw met grote voeten kreeg zij de Eurekaprijs. Haar vorige boek, Bloot of bedekt. Van niets om het lijf naar strak in het pak (2015), is inmiddels in Arabische en Engelse vertaling verschenen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.