Universiteit Leiden

nl en

Serie

Masterclass Terrorisme 2018

Wie zijn de terroristen die in Europa aanslagen plegen? Wat is het beleid van de Nederlandse overheid om dit te voorkomen? En wat is de impact van een aanslag op een samenleving? In de Masterclass Terrorisme 2018, een driedelige collegereeks op de Haagse faculteit van de Universiteit Leiden, kijken Edwin Bakker en Jeanine de Roy van Zuijdewijn met een academische bril naar deze actuele vragen. Wat is de dreiging anno 2018?

Tijdens het eerste college wordt ingegaan op de vraag hoe het jihadistisch terrorisme zich de afgelopen 15 jaar in het Westen heeft ontwikkeld. Wie zijn die homegrown terroristen en Syrië-gangers? En in welke netwerken verkeren ze?

Het contraterrorismebeleid van de Nederlandse overheid staat centraal tijdens het tweede college. Is het geluk of toeval dat we in ons land geen recente aanslag hebben gehad?

Over de impact van een aanslag gaat het de laatste avond. Wat is het belang van crisismanagement? En wat kunnen we leren van de reacties op de aanslagen in Nice, Parijs, Londen en Barcelona? Deze laatste avond wordt afgesloten met een panelgesprek waarin ook Dick Schoof, Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, plaatsneemt. 

Docenten

- Edwin Bakker is hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.

- Jeanine de Roy van Zuijdewijn is onderzoeker bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.

Samen schreven Bakker en De Roy van Zuijdewijn in de serie Elementaire Deeltjes Terrorisme. U ontvangt deze uitgave tijdens het eerste college.

Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat als bewijs van deelname.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.