Universiteit Leiden

nl en

Consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S, over open access in Europa

Datum
donderdag 31 januari 2019
Tijd
Bezoekadres
Utrecht
Polargebied Media Plaza
Jaarbeursgebouw - naast Utrecht CS

Plan S, en waarom consultatie?

Een internationale coalitie van onderzoeksfinanciers, waaronder NWO zetten in het najaar, gecoördineerd door Science Europe, hun handtekening onder Plan S. In dat plan spreken zij onder meer af dat vanaf 2020 alle publicaties die voortkomen uit door hen gefinancierd onderzoek, direct en volledig open access moeten zijn. Open access is het antwoord op de zeer stevige greep die grote uitgevers hebben op de wetenschappelijke tijdschriften en de zeer hoge prijzen die ze als gevolg daar van kunnen rekenen. De ERC steunt Plan S maar is geen partij in het initiatief.

Er wordt nu toegewerkt naar de concrete implementatie van Plan S. Tegelijkertijd komt er kritiek op het plan los en worden er vragen bij gesteld. Lees in een artikel van Science Guide waar die discussie over gaat. 

De financiers organiseren nu een een consultatieronde over Plan S. In Nederland doen NWO en ZonMw dat, in samenwerking met de KNAW en de VSNU. Meer over de bijeenkomst leest u door de blauwe balk onderaan de pagina aan te klikken.

Consultatiebijeenkomst over de invoering van Plan S, over open access in Europa

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.