College

Alles is religie: Griekse en Romeinse divinatie

dinsdag 5 november 2019
Toelichting
De tijd die vermeld staat omvat verzamelen, het college en nagesprek. Maximaal 10 bezoekers.
Serie
Maand van het Open Onderwijs
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
003

‘Is het een goed idee om op reis te gaan’? Dit is zomaar een vraag die een Griek in de eerste eeuwen voor Christus aan het orakel van Dodona stelde. In de Grieks-Romeinse wereld probeerde men over de toekomst na te denken aan de hand van voortekens van, en vragen aan, de bovennatuur. Dit voorbeeld toont dat men bezorgd was over een voorgenomen reis maar we hebben ook vragen die gaan over huwelijksgeluk, het krijgen van kinderen, zakelijke successen en ga zo maar door. Mensen probeerden antwoorden op hun vragen te krijgen bij orakels, maar ook bijvoorbeeld door middel van de leverschouw en door het kijken naar gedrag van vogels.

In dit college proberen we erachter te komen wat gewone mensen in de Grieks-Romeinse wereld wilden weten over de toekomst en hoe ze dit aanpakten. Kim Beerden geeft dit Nederlandstalige hoorcollege over toekomstdenken en Grieks-Romeinse religie in het kader van het BA2/BA3 college ‘Alles is religie: goden en mensen in de Grieks-Romeinse wereld’ bij de opleiding Geschiedenis.

Aanwezige LTA-fellow: Anita van Dissel
Contactpersoon voor meer informatie: Nadira Saab

Dit college wordt verzorgd in het kader van november Maand van het Open Onderwijs.

De inschrijving voor dit college is VOL en gesloten.