College

Virtueel elektronenmicroscopisch

woensdag 6 november 2019
Toelichting
De tijd die vermeld staat omvat verzamelen, het college en nagesprek. Maximaal 15 bezoekers.
Serie
Maand van het Open Onderwijs
Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
SC01

In dit practicum leren studenten een elektronenmicroscoop te gebruiken. Met behulp van dit instrument kun je de onderdelen van een cel zichtbaar maken, wat prachtige informatie oplevert. Door de vorm van de onderdelen van de cel te kennen, begrijpen we beter hoe de cel werkt. Vroeger was het moeilijk om deze cellulaire informatie in de context van een heel organisme te plaatsen. Bedenk een situatie waarbij je in ‘Google Maps’ inzoomt op het LUMC. Alleen als je ook kunt uitzoomen, weet je dat het LUMC vlakbij het station ligt, aan de rand van Leiden, en dat Leiden niet ver van het strand ligt, etc. etc.

Aan een vergelijkbare beperking van de elektronen microscopie is nu een einde gekomen. Met moderne beeldverwerkingstechnieken is het mogelijk om losse elektronenmicroscopische beelden naadloos aan elkaar te passen (stitchen) waardoor je een hele grote afbeelding kan maken waarmee je virtuele microscopie kan bedrijven. De afdeling elektronenmicroscopie heeft op deze manier een enorme afbeelding van een zebravisembryo gemaakt. Tijdens het practicum gaan studenten in de zebravisembryo verschillende cellen en celcomponenten in de context van het organisme bekijken.

Aanwezige LTA-fellow: Mirjam Houtlosser
Contactpersoon voor meer informatie: Nadira Saab

Dit college wordt verzorgd in het kader van november Maand van het Open Onderwijs.

Inschrijving voor dit college is gesloten.