Cursus | Webinar

Technologische mogelijkheden, didactische verantwoordelijkheden - twee docenten en hun ervaring

donderdag 2 juli 2020
Online

Voor: docenten en onderwijsondersteuners
Host: Michael Klos (LLM BSc, afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap), Dr. Christian Tudorache (universitair docent, Instituut Biologie) & Daan Romein (ICLON, Teamleider Docentprofessionalisering en Onderwijsinnovatie)

Voorkennis nodig? Nee

(Gratis) inschrijven via: https://www.formdesk.com/universiteitleiden/webinar2july

In zeer korte tijd hebben we de overstap moeten maken van regulier, klassikaal, onderwijs naar onderwijs op afstand. De beschikbare technologie is vaak leidend in hoe het onderwijs eruit zal zien, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we tools op de beste (didactische) manier inzetten voor ons onderwijs? In dit webinar zullen twee docenten hun ervaringen en inzichten delen.

Michael Klos (Rechtsgeleerdheid - afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap) zal enkele van de door de Universiteit (o.a. Kaltura) beschikbaar gestelde tools bespreken en hoe hij deze aanvult met open source, cross-platform, gratis, software voor video- (zoals Blender) en audio bewerking (zoals Audacity). Hij selecteerde deze tools omdat deze het mogelijk maken om content in verschillende (educatieve) contexten te hergebruiken. Hij zal bespreken hoe hij deze inzet in een breder kader van didactische principes die volgens hem als leidraad zouden moeten dienen bij onderwijs op afstand.

Christian Tudorache (Instituut voor Biologie) slaagde er in om de crisis om te zetten in een kans om nieuwe didactische methodes te introduceren in de Bachelor Biologie, zoals case-based learning en flipping the classroom. Christian zal uitleggen hoe hij verschillende tools heeft gebruikt, zoals Kaltura om les te geven en Ans voor toetsing. Tot slot zal hij zijn ervaring delen rond een virtuele excursie naar het Smithsonian Museum in Washington DC.

Er zal tijdens de sessie ruimte zijn voor vragen en discussie. Je bent dus van harte welkom om je eigen ideeën en inzichten mee te brengen!

Voor aanvullende vragen kun je contact opnemen via het Helpdesk Portal.

Onderwijsondersteunende Webinars

Webinars over remote teaching voor alle docenten en medewerkers.

Het Centre for Innovation en het ICLON organiseren samen met faculteiten webinars ter ondersteuning van online onderwijs. Een keer per week worden webinars gehouden over relevante onderwerpen rond online onderwijs medewerkers en docenten van de Universiteit Leiden. Webinars bieden up-to-date informatie en beantwoorden technische en didactische vragen   rond online onderwijs. Ze staan open voor alle docenten en medewerkers van de Universiteit Leiden. Dit webinar wordt om inclusiviteit redenen in het Engels gehouden.

Webinars zullen worden opgenomen om het personeel van de Universiteit Leiden te trainen in het kader van onderwijs op afstand. Als u niet wil worden opgenomen, zet dan uw camera a.u.b. niet aan tijdens de webinar. Na het webinar wordt de opname geplaatst in het Video Portal. De opname zal beschikbaar zijn tot 31 maart 2022. Deze opnames kunnen indien nodig gebruikt worden voor verdere scholing.

Je kunt eerdere onderwerpen vinden en webinars opnieuw bekijken via het Remote Teaching kanaal op het videoportaal.

Richtlijnen

• We starten stipt, geen “Leids kwartiertje”. Te laat betekent dat je de introductie misloopt en het verhaal moeilijker te volgen is.
  • Maak 5 minuten voor de starttijd verbinding, zodat je de audio en webcam kunt testen. Controleer ook je browser: Kaltura Live Room werkt het beste in Chrome.
  • Controleer je achtergrond in verband met je privacy. Zorg ervoor dat er niets zichtbaar is via de webcam dat je niet wilt laten zien.
  • Zijn er andere mensen thuis? Laat ze weten dat je in gesprek bent en dat je niet gestoord wilt worden.
  • Vergeet niet dat het webinar zich zal richten op didactiek om docenten te ondersteunen. Andere vragen die niet worden beantwoord kun je stellen aan de ISSC-helpdesk.
  • Log uit en log opnieuw in.
  • Overweeg om een ander apparaat te gebruiken (als je je telefoon gebruikt, schakel dan over naar een computer of omgekeerd).
  • Controleer je internetverbinding.
  • Controleer je browser. Kaltura Live Room werkt het beste in Chrome.
  • Neem contact op met de ISSC-helpdesk als het probleem zich blijft voordoen.