Congres/symposium

De positie van de rechter in het domein van conflictoplossing anno 2021

vrijdag 12 februari 2021
Online

De rechter speelt van oudsher een belangrijke rol in het domein van juridische conflictoplossing. In toenemende mate worden geschillen echter niet aan de rechter, maar aan andere conflictoplossers voorgelegd of door de overheid aan rechterlijke conflictoplossing onttrokken. In het kader van het onderzoeksproject conflictoplossende instituties wordt op dit moment een systematische studie verricht naar de verschuivingen binnen de verschillende rechtsgebieden waaraan meer dan twintig auteurs samenwerken. Tijdens het congres zullen de (voorlopige) bevindingen worden gepresenteerd en bediscussieerd, mede met het oog op de toekomst.

Dit congres wordt ingeleid door een keynote speech van de President van de Hoge Raad, dr.mr. G. de Groot. Vervolgens zullen zes verschillende auteurs hun concept bijdrage pitchen waarbij drie referenten reflecteren op de pitches en onderliggende stukken. Na elk onderdeel is er ruimte voor discussie.

14.30-14.40 Inleiding door mr. dr. M. Dubelaar (UHD strafrecht RU)

14.40-14.55 Keynote-speech door mr. dr. G. de Groot (President van de Hoge Raad)

14:55-15:25 De rechter en conflictoplossing in het civiele recht

• Pitch door mr. E. Bauw (hoogleraar privaatrecht UU) over het contractenrecht/civiele handelszaken’
  • Pitch door mr. drs. M. Bruning (hoogleraar jeugdrecht UL) over het jeugdrecht
  • Referaat door mr. H.H.M. Steenberge (senior rechter civiel bij de Rechtbank Midden Nederland)
  • Discussie

15.25-15.45 Pauze

15.45-16.15 De rechter en conflictoplossing in het bestuursrecht

• Pitch door mr. M.B.A. van Hout (bijzonder hoogleraar formeel belastingrecht RU en UHD bij de TU) over het belastingrecht
  • Pitch dr. van Eijken (UD Europeesrecht UU) over het vreemdelingenrecht
  • Referaat prof. mr. D. Allewijn (o.a. emeritus bijzonder hoogleraar mediation VU)
  • Discussie

16.15-16.45 De rechter en conflictoplossing in het strafrecht

Discussie (10 minuten)

16.45-17.00 Laatste discussie en slotwoord

Klik hier voor de link met passcode 573325.