Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Virussen zonder grenzen

Datum
donderdag 18 maart 2021
Tijd
Bezoekadres
Online

De harde lessen van de COVID-19 pandemie

COVID-19, veroorzaakt door een nauwe verwant van het eerste SARS-virus uit 2003, maar ook vogelgriep, ebola, MERS, Zika ... allemaal ziekten die de afgelopen 20 jaar de krantenkoppen hebben gehaald en te maken hebben met opkomende of opnieuw opduikende virussen. Deze onzichtbare ziekteverwekkers veroorzaken paniek in dichtbevolkte gebieden, reizen de wereld rond in hun geïnfecteerde gastheer en verstoren economieën. Ondanks de ‘razendsnelle’ ontwikkeling van vaccins, is de schade voor gezondheid, maatschappij en economie enorm.
Virussen in de mens kunnen niet meer los worden gezien van dierlijke virussen en de snel veranderende omstandigheden op onze planeet (het One-Health concept). Het is de hoogste tijd voor een permanente investering in ‘pandemic preparedness’, van het inventariseren van de virussen die ons bedreigen tot het voorbereiden van tegenmaatregelen die bij een volgende pandemische bedreiging meteen kunnen worden geactiveerd of ingezet.

Lees meer en inschrijven

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.