Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Covid & Our Future: Lessons for National and International Crisis Governance

Datum
dinsdag 25 mei 2021
Tijd
Bezoekadres
Online & Wijnhaven

Hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid Bert Koenders en hoogleraar Wetenschap, Beleid en Maatschappelijke Impact Jet Bussemaker gaan met elkaar in gesprek over de impact van de Covid-19 crisis op nationaal en internationaal beleid.

De crisis duurt nog voort, maar toch is het interessant en belangrijk om terug te kijken naar lessen die al geleerd kunnen worden en om vooruit te kijken naar de (mogelijke) gevolgen van deze crisis, zowel op micro-, meso- als macroniveau. Met die gedachte in het achterhoofd snijden de twee hoogleraren enkelen belangrijke onderwerpen aan en bespreken zij verschillende sleutelvragen. Daarbij putten zij niet alleen uit hun uitgebreide academische kennis, maar ook uit hun ervaringen als oud-ministers in kabinet Rutte II. Zo spreken ze over verandering en continuïteit bijvoorbeeld: Zullen er zaken blijvend veranderen? En hoe kunnen landen zich beter voorbereiden op de volgende crisis of pandemie? Maar ook over internationale samenwerking: Wat is de impact, bijvoorbeeld, geweest op de internationale verhoudingen en de samenwerking tussen verschillende landen en internationale organisaties? Lag de verantwoordelijkheid voor de bestrijding en de maatregelen uitsluitend bij de nationale regeringen of juist regionaal – bij de EU - of zelfs globaal – bij de WHO? En tot slot over gelijkheid en eerlijkheid: Hoe kunnen we eerlijker en duurzamer uit de crisis komen en hoe gaan we de toegenomen mondiale ongelijkheid tegen?

Voertaal: Engels

Meer informatie op de Engelse pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.