Universiteit Leiden

nl en

Promotie

On the Aesthetic Regime of Kurdish Cinema: The Making of Kurdishness

  • B. Şimşek
Datum
dinsdag 4 mei 2021
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Through my investigation, I expose the multiple layers of Kurdish cinema constructed by Kurdish films and directors, by academics working on Kurdish cinema, by Kurdish institutions, and by contemporary artists. By employing a content analysis of films in Kurdish languages, identifying Kurdish directors as agents of history making, and investigating attempts to institutionalize Kurdish cinema, I address the Kurdish presupposition of equality to act in an aesthetic regime of art. And, I posit cinema as a home for the communicative act that will empower speech and thought for the Kurdish social body. It does so by folding the future into the present through an aesthetic regime of imperfect, mobile audio-visual assemblages. Kurdish cinema thus makes its people through the most accessible of platforms, the internet. The future of Kurdish cinematography, I conclude, depends on an ethical community that does not transcend, but reclaims Kurdishness in its new place.

Lees de uitgebreide Nederlandse samenvatting (pdf)

Promotor

  • Prof.dr. E.J. Zurcher

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen voor journalisten)

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Praktische vragen:

Bureau pedel (071 527 7211)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.