Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Humanities Career Event 2021

Datum
maandag 7 juni 2021 - vrijdag 11 juni 2021
Bezoekadres
Online

Denk jij wel eens na over wat je na je studie wil gaan doen? Weet jij al in wat voor organisatie je zou willen werken? En hoe bereid je je voor op de arbeidsmarkt?

Van maandag 7 juni tot en met 11 juni is het zover: hét moment om je te oriënteren op je toekomst tijdens het online Humanities Career Event. Het belooft een inspirerende week te worden met verschillende presentaties en workshops over uiteenlopende thema’s. Benieuwd naar het programma? Lees dan hieronder wat je zoal kan doen en meld je aan!

Schrijf je nu in voor de presentaties en workshops

Direct inschrijven (gratis)

Programma

Maandag 7 juni

13.00-14.30    Aan de slag in de Kunst & Cultuur
15.00-16.00    Online solliciteren in style: tips van een stylist

Dinsdag 8 juni 11.00-12.30    Ontdek je kernkwaliteiten en zet je eerste loopbaanstap
13.00-14.15    Een professioneel CV: hoe maak je dat?
15.00-16.30    Aan het werk voor een internationaal vertaalbureau
Woensdag 9 juni 13.00-14.30    Een loopbaan bij de AIVD
15.00-16.30    Skillsboosters in je studententijd
Donderdag 10 juni 11.00-12.00    Een goede voorbereiding op je (online) sollicitatiegesprek
13.00-14.30    Humanities in het onderwijs
15.00-16.30    Geesteswetenschappers in de financiele sector
Vrijdag 11 juni 13.00-14.30    Werken in de journalistiek
15.30-17.00    Een carriere bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

 

Workshops

Over de workshop

Wil jij werken in de kunst- en cultuursector en zou je graag een alumnus willen vragen hoe je dat het beste kan aanpakken? Schrijf je dan zeker in voor deze webinar. Onze alumni delen met jou voor welke keuzes zij kwamen te staan tijdens hun studie en hoe bepaalde beslissingen hun loopbaan hebben gevormd.

Over de sprekers

Een bachelor Kunstgeschiedenis met een minor Religiewetenschappen en daarna een master Arts and Culture: deze mix aan opleidingen bracht Isabel Weststrate onlangs in haar nieuwe baan bij het Prinses Christina Concours. Dit concours stelt de muzikale (talent)ontwikkeling van kinderen en jongeren centraal. Een mooie missie waar Isabel graag aan wilde bijdragen. Hoe ze hier terecht is gekomen en wat ze precies doet? Daar vertelt ze je graag meer over.

Paulien Retèl belandde na haar studie Klassieke Talen in het boekenvak. Ze werkte bij verschillende uitgeverijen (o.a. Meulenhoff Educatief, Kluwer en Amsterdam University Press) en verzorgde zes jaar lang de publicaties van het Rijksmuseum Amsterdam. In 2010 stapte ze over naar het Allard Pierson – de collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar ze projectleider publicaties en development is. Wat dat inhoudt? Paulien deelt tijdens deze webinar haar verhaal!

Meer sprekers worden binnenkort bekend gemaakt!

Over de workshop

Bij het vinden van je stage of droombaan gaat het niet alleen om het benadrukken van je kennis en skills. Het is ook belangrijk om jouw unieke persoonlijkheid naar voren te brengen. Wil je ontdekken hoe je dat kan doen? Haak dan zeker aan bij deze webinar.

Tijdens deze bijeenkomst bespreken we niet alleen zakelijke dresscodes, maar juist jouw persoonlijkheid en persoonlijk kledingstijl stellen we centraal. Ontvang onder meer tips over kleurgebruik, sieraden, formele en casual kleding. Zo kunnen we samen een antwoord vinden op de vraag hoe je een goede en sprekende eerste indruk kan maken waarbij jouw persoonlijkheid volledig tot zijn recht komt.

Wat wil ik nou precies? Hoe bepaal ik mijn volgende stap en hoe kom ik daar überhaupt?

Dit zijn heel herkenbare vragen tijdens je studie. Trainer Sander Kuin heeft het ook meegemaakt, en heeft daarom voor jou deze workshop ontworpen om richting te geven aan je persoonlijke en professionele loopbaanpad.

Tijdens deze workshop ga je in anderhalf uur je persoonlijke kwaliteiten linken aan jouw interesses en persoonlijk toekomstdoel. Zo werk je naar een grof stappenplan toe waarna je direct al het werk kan met de eerste stap om dat doel te bereiken!
De sessie is lekker nonchalant en hands-on: je gaat thuis aan de slag met stiften en papier om uiteindelijk gegarandeerd met een verse blik de workshop te verlaten.

Een goede eerste indruk maken op papier is de sleutel naar de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe doe je dat precies? Hoe vang je de aandacht van de lezer? Deze webinar helpt jou op weg bij het duidelijk weergeven van jouw kennis, vaardigheden en competenties. Leer hoe werkgevers jouw CV scannen en hoe je in het oog laat springen wat jij wilt dat ze zien.

Loopbaanadviseur Loes Nordlohne behandelt met jou een aantal voorbeelden en geeft je praktische tips die je direct na de workshop kan toepassen op je eigen CV. Stel alle vragen die je hebt, zodat jij straks een CV kan insturen dat je toekomstige werkgever op het puntje van zijn stoel doet zitten.

Over de workshop

Word jij enthousiast van taal en ben je benieuwd waar je die passie straks in de praktijk zoal kan toepassen?  

RWS is een multinational op het gebied van vertaalservices en -technologie, en de grootste Language Service Provider ter wereld. Hun doel: het maken van wervende, heldere en consistente communicatie én meertalige content. Met een internationaal team van taalkundigen en projectmanagers houden ze zich bezig met vertalingen in het breedste zin van het woord. Van IT en toerisme tot productie en finance.

In dit webinar vertellen Anna van den Berg en Carmen Ziel hoe het is om te werken bij een groot vertaalbureau. Je zult ontdekken dat bij vertalen meer komt kijken dan alleen het omzetten van woorden van de ene naar de andere taal. Kortom, schrijf je in en laat je meenemen in het proces van het maken van een goede vertaling.  

Over de sprekers

Anna van den Berg werkt al bijna vijf jaar in de vertaalwereld bij RWS en weet daardoor als geen ander hoe het dagelijkse werk er in dit vakgebied uitziet. Met een bachelor in Communicatie en Romaanse Talen en een master in Schrijven heeft zij in 2016 haar studententijd aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond. Ze voorziet je graag van tips wat jij nu als student al kan doen om je voor te bereiden op een carrière in de vertaalwereld.

Carmen Ziel is vertaler in het marketingteam van de RWS-vestiging in Hengelo. Ze is hier terechtgekomen na een bachelor en master Communicatie aan de Universiteit Twente. Ze legt je graag uit welke skills voor jou als Geesteswetenschapper van belang zijn om van vertalen je werk te maken.

Heb jij interesse in werken bij de AIVD? Geef je dan nu op voor de voorlichtingsbijeenkomst van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) voor studenten van de faculteiten Humanities en Governance and Global Affairs. Gedurende deze bijeenkomst maak je kennis met mensen die de stap al gezet hebben en kun je al je vragen stellen over het werk van een inlichtingenofficier of een taal- & cultuurspecialist.

AIVD’ers werken in teams met elkaar samen en krijgen energie van zaken tot op de bodem uitzoeken. Soms werken ze in langdurige researchprojecten, maar er zijn ook teams die snel moeten beoordelen of er reden is om onderzoek te gaan doen. Soms spelen onderzoeken zich af in het buitenland, soms gewoon bij jou om de hoek. Oftewel, een enorm afwisselend en verrassend takenpakket.

In deze webinar wordt door een medewerker van de AIVD een beeld geschetst van wat de dienst doet en wat vooral ook niet. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen over wat je met jouw studie of achtergrond kunt bijdragen aan een veiliger Nederland.

Over de workshop

Hoe kom je er nou écht achter waar je passies liggen en waar je goed in bent?

Om dat te ontdekken hoef je absoluut niet te wachten tot je bent afgestudeerd. Juist je studententijd is een ideale periode om je vaardigheden en interesses te verkennen. Vier studenten vertellen over de activiteiten die zij naast het volgen van hun vakken hebben opgepakt: waarom hebben ze die keuze gemaakt, wat hebben ze daarvan geleerd en welke tips geven ze jou?

Verken de mogelijkheden en bepaal voor jezelf wat jij nú al kan doen voor later!

Over de sprekers

Als 22-jarige heeft Heather Bouman tijdens haar bachelor Japanstudies vorig jaar haar debuut mogen maken met de publicatie van haar eerste fantasyboek R-Evolutie. Een mijlpaal waar ze altijd van gedroomd heeft, maar die ze pas echt durfde te verwezenlijken toen ze geïnspireerd werd door een studiegenoot die zelf ook een boek had geschreven. Inmiddels volgt ze de master Translation en werkt ze aan haar sequel. Heb jij ook de ambitie om een boek te schrijven, maar kan je wel wat tips gebruiken hoe je dat op touw kan zetten? Heather kan uit eigen ervaring ontzettend veel advies geven hoe ook jij jouw droom kan waarmaken.

Sarah van Buren begon haar studententijd met een bachelor Engelse taal en cultuur en heeft daarna niet stilgezeten. Van bijbaantjes in de horeca tot studentvoorlichter van haar opleiding tijdens studiemarkten. Waar ze zichzelf “als ze groot is” zag staan? Bij Greenpeace! En die droom werd ineens in sneltreinvaart waargemaakt nadat ze was toegelaten tot de Young Lady Business Academy én daarmee een stageplek won bij Greenpeace. Ben jij ook benieuwd naar haar verhaal?

 

Marlieke van der Veer volgt momenteel de bachelor Kunstgeschiedenis en heeft begin dit jaar besloten om haar passie voor fotografie kwijt te kunnen als freelance fotografe. Ze kan daarbij beamen dat de stap naar zelfstandig ondernemen niet een beslissing is waarbij je over één nacht ijs gaat. Het proces van een uit de hand gelopen hobby tot het inschrijven bij de KvK: Marlieke vertelt je graag alle ins & outs en deelt tips voor iedereen die deze stap ook wel zou willen wagen.

Marcel Beentjes is student Franse taal en cultuur. Naast zijn studie heeft hij ervoor gekozen om actief te worden als bestuurder bij zijn studievereniging F.D.L. Gibalaux. Zoals hij zelf zegt: “een verrijking voor mijn persoonlijke ontwikkeling.” Volgens hem is het een ideale manier om nieuwe vaardigheden op te doen én om ontzettend veel nieuwe mensen te leren kennen. Handig voor je latere loopbaan!

Laura van Kan is op dit moment student van de bachelor Geschiedenis. Naast haar studie is ze altijd een bezige bij geweest. Momenteel heeft ze onder meer een bijbaan in de horeca en werkt ze als student-assistent bij de Career Service Humanities. Doordat ze zichzelf steeds een stapje meer durfde uit te dagen, kreeg ze de kans om uiteenlopende werkervaringen op te doen: de perfecte manier om je skills een boost te geven. Zoals ze zelf zegt: “Klein beginnen kan zo maar tot grote kansen leiden!”

Stel gerust al je prangende vragen en ontdek of actief worden naast je studie ook iets is voor jou!

Je CV en brief heb je ingestuurd en dan krijg je ineens dat belletje: je mag op gesprek komen, gefeliciteerd! En dan? Wat zeg je tijdens een gesprek, hoe stel je je voor? Hoe is een online gesprek anders dan een face-to-face gesprek?

In deze bijeenkomst leert Manouk Agterberg je hoe jij je klaar kan stomen voor je (online) sollicitatiegesprek. Want: een goede oefening is meer dan het halve werk. Met haar jarenlange ervaring als intercedente bij Randstad, kan zij jou meenemen in heel wat praktijkervaringen. What to do én what not to do!

Ben je erbij? Meld je dan snel aan.

Overweeg jij een carrière in het onderwijs? Kom dan naar deze webinar! Ontdek meer over het werkveld, hoe een gemiddelde werkweek eruit ziet en kom erachter of een carrière als docent bij jou past.

Pak je kans en stel al je vragen aan Jorrit Kafoe, een alumnus Neerlandistiek die na zijn studie werkervaring opdeed in verschillende sectoren. Na een paar jaar besloot hij toch actief met zijn passie voor het onderwijs aan de slag te gaan en maakte hij de overstap naar dit vakgebied door een traineeship in te stappen. Daarnaast deelt Daan van Leeuwen het pad dat hij heeft bewandeld na zijn opleiding Geschiedenis via het ICLON en nu bij de PABO als docent. Deze webinar is een mooie gelegenheid om hen het hemd van het lijf te vragen: Hoe het is om nu voor de klas te staan? Op welke manier kan jij jouw passie voor geesteswetenschappen goed in het onderwijs kwijt? Hoe verschilt lesgeven op het VO met dat op het HBO?

Verder vertellen Toke Egberts (studieadviseur ICLON) en Roos Greven (programmamedewerker Trainees in Onderwijs) welke routes naar het leraarschap er zijn en welke opleidingstrajecten er worden aangeboden om een onderwijsbevoegdheid te behalen.

Over de workshop

De bank: een verrassende organisatie waar je misschien niet zo 1-2-3 aan denkt om aan de slag te gaan. Ook zonder economische achtergrond kan het een interessante werkgever zijn voor een geesteswetenschapper. Ontdek welke mogelijkheden de financiële dienstverlening voor jou in petto heeft: vier alumni vertellen je er graag meer over.

Over de sprekers

Ton Rovers is na zijn opleiding Filosofie via een traineeship in de bankwereld terechtgekomen. Hij ontdekte dat hij zijn analytische skills die hij had opgedaan tijdens zijn studie goed kon inzetten binnen de IT. Hierdoor werkt hij al ruim 2.5 jaar als Security Engineer bij ING.

Binnenkort mag Rogier Gardien alweer zijn 10-jarig jubileum bij de Rabobank vieren. Hoe hij daar terechtkwam? Onder meer door zijn opleiding Ruslandkunde. Hij deelt graag zijn ervaringen en tips voor iedereen die net als hij een rol als accountmanager wel ziet zitten.

De link tussen Geschiedenis en het bankwezen hadden ook Pieter Oudshoorn en Wiecher Ubbens in eerste instantie niet zo snel gemaakt. Toch was het voor hen beiden een interessante stap om vanuit deze opleiding een start te maken bij ABNAmro. Zij vertellen je meer over deze organisatie en hoe zij deze branche zijn binnengerold.

Over de workshop

Zou jij jezelf wel zien werken op een redactie van opiniemagazine zoals Elsevier Weekblad? Of zou je jouw kritische blik graag willen werpen op de actualiteit binnen universiteitsblad Mare? En hoe schop je het van student aan de faculteit Geesteswetenschappen tot redacteur bij een beeldbepalende talkshow?

In deze webinar vertellen Joppe, Anoushka en Hans over de keuzes die zij hebben gemaakt tijdens hun studie en hoe zij nog iedere dag profijt hebben van de vaardigheden die ze hebben ontwikkeld in hun studententijd. Daarnaast zoomen we in op een paar ethische dilemma's waar je als journalist dagelijks mee te maken krijgt. Hoe zou jij deze vraagstukken willen aanpakken?

Over de sprekers

Met een master Book and Digital Media Studies op zak en een carrièrestart als docent bij de Universiteit Leiden, kwam Joppe Gloerich de journalistiek binnen. Sinds 2011 schrijft hij er op los voor Elsevier Weekblad. Hij begon er als eindredacteur, maar kan tegenwoordig zijn passie voor schrijven nog beter kwijt als journalist en verslaggever.

Zijn minor Journalistiek en Nieuwe Media gaf de doorslag voor voormalig geschiedenisstudent Hans van Waas: “ik wil de journalistiek in”. Na een stage bij De Wereld Draait Door, werd hem door BNNVARA een contract aangeboden als redacteur. Sinds 2019 is hij politiek redacteur voor de talkshowprogramma's Jinek en BEAU.

Wie wel eens de Mare leest, heeft haar naam waarschijnlijk voorbij zien komen: Anoushka Kloosterman. Ze volgde de bachelor Japanstudies, waarna ze zowel de master International Relations als ook East Asian Studies behaalde. Daarnaast bood haar stage bij de Nederlandse ambassade in Japan veel inzicht om haar volgende loopbaanstap te kunnen bepalen. Dat ze iets met schrijven wilde doen, daar heeft ze nooit twijfels bij gehad. Ze vertelt je meer over hoe zij haar passies heeft ontdekt en hoe ze haar journalistieke vaardigheden gedurende haar loopbaan heeft ontwikkeld.

Over de workshop

Kan je met iedere studieachtergrond bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de slag? Hoe vergroot je jouw kansen op een succesvolle sollicitatie? En hoe ziet nou een typische werkdag van een diplomaat eruit?

In deze interactieve Q&A-sessie geven Nadia Verwaal en Marlies den Boer een kijkje in de keuken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bespreken hoe het is om beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken te zijn, vertellen waarom zij voor het ministerie hebben gekozen, wat de toelatingseisen zijn en hoe je hier zelf binnen kunt komen. Ook denk je tijdens deze sessie mee over enkele dilemma’s in de diplomatie waarmee je als beleidsmedewerker bij BZ te maken kan krijgen.

Over de sprekers
Nadia heeft op verschillende functies binnen het ministerie gewerkt. Tussen het behalen van haar BA en MA Russian Studies werkte ze al als lokaal economisch medewerker op het Nederlandse ambassadekantoor in Almaty, Kazachstan. Daarna ging ze bij het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering aan de slag in de internationale handelspromotie tussen Nederland en Oost-Europa en Centraal-Azië. In 2013 startte ze via het zogeheten diplomatenklasje bij Buitenlandse Zaken waar ze zich o.a. bezighield met vredesmissies en op de Nederlandse ambassade in Moskou werkte. Momenteel is ze senior beleidsmedewerker Verenigde Staten.

Marlies begon in 2015 tijdens haar MA International Relations aan een stage bij de directie Inclusieve Groene Groei (IGG). Na haar stage kreeg ze daar een baan aangeboden. Momenteel werkt ze voor het watercluster van IGG en is ze onder andere verantwoordelijk voor beleid op het gebied van grensoverschrijdend waterbeheer en waterdiplomatie. Ook heeft ze tijdelijk de ambassade in Mozambique en de Permanente Vertegenwoordiging in New York ondersteund. Deze zomer vertrekt ze naar de ambassade in Pretoria.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.