Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Optimizing placebo effects in medical contexts: Utilizing learning theories and exploring communication strategies

Datum
dinsdag 14 september 2021
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Korte samenvatting

Dit proefschrift omvat verschillende relevante cycli van placebo-onderzoek met als algeheel doel om optimaal gebruik te maken van placebo-effecten in de medische context.

In het eerste deel werden leertheorieën bestudeerd die ten grondslag liggen aan placebo-effecten, en hoe deze van invloed kunnen zijn op het immuunsysteem. Vervolgens werden deze bevindingen vertaald naar een zo optimaal mogelijke onderzoeksopzet, toegepast op de behoefte van een specifieke patiëntengroep.

In het tweede deel bracht dit proefschrift nieuwe inzichten voort in placebo-communicatiestrategieën. Deze communicatiestrategieën richten zich op hoe placebo-effecten en het belang hiervan kunnen worden uitgelegd. Bevindingen van deze onderzoeken kunnen worden toegepast in wetenschappelijk onderzoek maar ook in dagelijkse (klinische) praktijk.  

Tot slot werden deze inzichten gecombineerd in een experimenteel onderzoek waarin gebruik werd gemaakt van een nieuwe en ethische vorm van placebo, namelijk met open-label placebo’s. Hierbij werd aangetoond dat open-label placebo’s ook pijnstillende effecten kunnen induceren wanneer onderzoekers eerlijk zijn over toediening van placebo’s. 

Al met al leverde dit proefschrift inzichten op in leermechanismen, communicatiestrategieën, en onderzoeksopzetten die kunnen bijdragen aan de optimalisatie van placebo-effecten in een medische context.

Promotoren

  • Prof.dr. A.W.M. Evers
  • Prof.dr. N.M. Wulffraat

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen voor journalisten)

communicatie@leidenuniv.nl (071 527 4690)

Praktische vragen:

Bureau pedel (071 527 7211)

Proefschrift Rosanne Smits samenvatting NL.pdf

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.