Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Progressive Indexes

  • P.T. Timbó Holanda
Datum
dinsdag 21 september 2021
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Interactieve verkenning van grote hoeveelheden gegevens komt steeds vaker voor, omdat datawetenschappers proberen interessante informatie te extraheren uit grote complexe gegevenssets. Dit scenario vormt een uitdaging voor traditionele databasesystemen, aangezien (1) er van tevoren niets bekend is over de query-workload, (2) de query-workload voortdurend verandert, en (3) het systeem interactieve antwoorden moet geven op de uitgegeven queries. Deze omgeving is een uitdaging voor het maken van indexen, aangezien traditionele database-indexen vooraf moeten worden gemaakt, en dus a priori kennis van de werkbelasting nodig hebben, om efficient te zijn.

In dit werk introduceren we Progressive Indexing, een nieuwe prestatiegerichte indexeringstechniek die zich richt op het automatisch bouwen van indexen en tegelijker- tijd interactieve reactietijden biedt op inkomende vragen. Dankzij het ontwerp kunnen zoekopdrachten een beperkt budget hebben om te besteden aan het maken van indexen. Het indexeringsbudget wordt automatisch afgestemd op elke query voordat de query wordt verwerkt. Hierdoor kunnen systemen interactieve antwoorden geven op vragen tijdens het maken van een index, terwijl ze robuust zijn tegen verschillende werkbelastingpatronen en gegevensverdelingen.

We ontwikkelen progressieve algoritmen om één en meerdere dimensies te indexeren. Daarnaast introduceren we Progressive Merges, een robuust algoritme dat toevoegingen in onze progressieve indexen samenvoegt zonder afzonderlijke zoekopdrachten te bestraffen.

Promotor

  • Prof.dr S. Manegold

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen voor journalisten)

communicatie@leidenuniv.nl (071 527 4690)

Praktische vragen:

Bureau pedel (071 527 7211)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.