Universiteit Leiden

nl en

Festival

Weekend van de Wetenschap

Datum
zaterdag 2 oktober 2021 - zondag 3 oktober 2021
Bezoekadres
Online

De line-up van Weekend van de Wetenschap 2021 is bekend. De negende editie van hét gratis wetenschapsfestival voor het gehele gezin wordt geopend op 2 en 3 oktober met een spectaculaire liveshow vanuit NEMO, gepresenteerd door Klaas van Kruistum met sidekick Anna Gimbrère. Het programma is te volgen via een livestream op zaterdag- en zondagochtend, met bijzondere gasten, toffe proefjes en reports vanuit het land.

Kijkje achter de schermen

Leer meer over de wereld achter de wetenschap van niemand minder dan André Kuipers, Robbert Dijkgraaf, Diederik Gommers, Jaap van Dissel, Frans de Waal en Erik Scherder met Keet Oldenbeuving. Demissionair minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zal het Weekend van de Wetenschap op zaterdagochtend openen. In het eerste weekend van oktober is, zoals altijd, iedereen ook door heel Nederland welkom voor een kijkje achter de schermen bij diverse organisaties in de wetenschap en techniek. Kijk voor het complete programma door heel Nederland en de livestream op weekendvandewetenschap.nl.

Publieksonderzoek door de Universiteit Leiden

Jaarlijks is er een publieksonderzoek verbonden aan Weekend van de Wetenschap waarbij alle Nederlanders de kans krijgen om een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Tijdens deze editie is dat een onderzoek van de Universiteit Leiden en de Hortus Botanicus. Het hele jaar lang worden door het gehele land, door jong en oud, stoepplantjes in kaart gebracht. Stoepplantjes worden vaak gezien als onkruid, maar zijn juist van grote waarde. Ze koelen de stad en zorgen dat water sneller wegloopt. Daarnaast zijn ze natuurlijk ontzettend belangrijk voor alle insecten en dieren. Kinderen, leraren met hun klassen en natuurlijk iedereen in Nederland wordt opgeroepen op pad te gaan om zoveel mogelijk stoepplantjes te vinden. Onderzoekster Nienke Beets: ‘Door te onderzoeken welke stoepplantjes waar groeien, willen we erachter komen hoe we de stad nog groener en beter kunnen maken voor mens en natuur. Voer via de website van Weekend van de Wetenschap in welke soorten er op jouw stoep groeien.’

Breingeheimen met Eveline Crone

Vind jij het brein ook zo geheimzinnig? Zou je ook willen weten hoe het werkt en wat het te maken heeft met verschillen tussen jou en iemand anders? Wetenschappers aan de Universiteit Leiden, uit het lab van professor Eveline Crone, onderzochten het brein en gedrag van heel veel kinderen. Tijdens het Weekend van de Wetenschap delen ze graag met jou de belangrijkste geheimen die zij ontdekt hebben. Loop vitueel mee door hun huis en ontdek samen alvast 5 breingeheimen. Welke geheimen zou jij nog meer willen kennen?

Programma

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.