Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Koning Midas en de lekkende vaten

Datum
donderdag 25 november 2021
Tijd
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

Geld en de opkomst van economisch denken in het Oude Griekenland

“Alles heeft een prijs.”
“Dankbaarheid is een soort rente.”
“Kenniseconomie is kennisprostitutie.”
In het Griekenland van de vijfde en vierde eeuw voor Christus gonst het van dit soort “economische” geluiden. Mensen hebben het idee dat ze in een nieuw tijdperk leven, waarin hun verhouding tot hun land, bezit en tot elkaar ingrijpend is veranderd. In deze lezing gaan we kijken hoe de introductie van muntgeld een levendige culturele discussie op gang. In rechtszaal, theater, politiek en filosofie staat de vraag centraal wat geld met ons gedrag en menszijn doet: gebruiken wij geld om de wereld om ons heen te veranderen of verandert geld ons?

Spreker:
Dr. Tazuko van Berkel, Universitair Docent Griekse Taal- en Letterkunde, Universiteit Leiden

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.