Universiteit Leiden

nl en

Festival | Middle Eastern Culture Market

Midden-Oosten Cultuurmarkt 2021 Avondeditie

Datum
zaterdag 13 november 2021
Tijd
Toelichting
Aanmelding gesloten
Bezoekadres
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Zaal
Tempelzaal

Kom naar de gratis avondeditie van onze jaarlijkse Midden-Oosten Cultuurmarkt, een evenement vol cultuur, discussie en muziek!

Zoals altijd vindt de cultuurmarkt plaats in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, dit keer in de avond van 13 november. De markt is gratis te bezoeken en vindt plaats van 19.00-22.15 uur. Voor toegang is de CoronaCheck-app vereist.

Aanmelding gesloten

Hartelijk dank voor uw interesse. Helaas hebben we het maximum aantal deelnemers bereikt. We hopen u te mogen verwelkomen op de Midden-Oosten Cultuurmarkt van 2022!

Programma

Loop de betoverende Tempelzaal binnen, onder het genot de hybride DJ-set van Mosaic Man en Loradeniz. Lp's en live zang, electronische soundscapes en fragmenten uit films, moderne klanken en klassieke stukken - dit alles komt samen met een onafgebroken sterke beat. Vergeet dan ook niet om een kijkje te nemen bij de tentoonstelling achter de Tempel met tekeningen en schilderijen van Theo de Feyter van Palmyra, Syrië.

Het Trio Qasyoun is vernoemd naar de berg vlakbij Damascus, waar de Manla zusters zijn opgegroeid. Samen met de Irakese percussionist Latif Al Obaidi, spelen zijn klassieke Arabische muziek van grootheden zoals Umm Kalthoum, Mohamed Abdul Wahab en Mohamed Al Asbgy, maar ook traditionele Syrische en Turkse muziek in nieuwe arrangementen. In de afgelopen jaren hebben zij onder andere gespeeld bij de tv-show Vrije Geluiden en verscheidene festivals, van World Blend Café tot het Grachtenfestival. 

Drie experts op het vlak van de geschiedenis van Marokko treden met elkaar in gesprek over de nieuwste editie van hun boek Geschiedenis van Marokko. Zij bespreken wat de aanleiding was voor het boek, dat in 1999 voor het eerst verscheen. Vanuit daar werpen zij hun blik op de recente ontwikkelingen en de politiek in Marokko.

Herman Obdeijn was van 1985 tot 2003 Universitair Hoofddocent migratiegeschiedenis en geschiedenis van Noord Afrika aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij onderwijsattaché aan de Nederlandse ambassade in Rabat. In 2005 nam hij het initiatief voor de herdenking van 400 jaar relaties tussen Marokko en Nederland. Ter gelegenheid daarvan publiceerde hij, samen met Abdelkader Benali, Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005. Verslag van een reis door de tijd (Amsterdam 2005).

Paolo De Mas, geograaf, was sinds 1974 in Marokko actief als onderzoeker, attaché en directeur van het Nederland Instituut in Marokko (NIMAR) in Rabat. In Nederland was hij directeur van het Marokko Instituut en thans verbonden aan het African Studies Center in Leiden. 

Nadia Bouras is expert op het gebied van migratie en integratie van Marokkanen in Nederland. Zij is universitair docent voor de opleidingen Geschiedenis en Urban Studies. Daarnaast is Nadia Bouras vertegenwoordiger van het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR). Nadia Bouras is regelmatig te zien in de media over actualiteit rondom migratie en integratie.
 

Ontmoet de auteurs van Geschiedenis van Marokko en laat je exemplaar signeren onder het genot de hybride DJ-set van Mosaic Man en Loradeniz. Lp's en live zang, electronische soundscapes en fragmenten uit films, moderne klanken en klassieke stukken - dit alles komt samen met een onafgebroken sterke beat. Vergeet dan ook niet om een kijkje te nemen bij de tentoonstelling achter de Tempel met tekeningen en schilderijen van Theo de Feyter van Palmyra, Syrië.

Het Trio Qasyoun is vernoemd naar de berg vlakbij Damascus, waar de Manla zusters zijn opgegroeid. Samen met de Irakese percussionist Latif Al Obaidi, spelen zijn klassieke Arabische muziek van grootheden zoals Umm Kalthoum, Mohamed Abdul Wahab en Mohamed Al Asbgy, maar ook traditionele Syrische en Turkse muziek in nieuwe arrangementen. In de afgelopen jaren hebben zij onder andere gespeeld bij de tv-show Vrije Geluiden en verscheidene festivals, van World Blend Café tot het Grachtenfestival. 

Deze lezing is het Engels. 

Numerous museums, libraries, and private collections in the Netherlands contain Persian miniatures, small paintings on paper, often used to illustrate books. Funded by the Mondriaan Fonds, art historian Forough Sajadi studies these enchanting paintings and the accompanying texts (calligraphy). In addition, she investigates their provenance and the Dutch collectors that brought them here. In this lecture, she will talk about the obstacles she faces and reveal some of her findings.

Laat jezelf meeslepen door de hybride DJ-set van Mosaic Man en Loradeniz. Lp's en live zang, electronische soundscapes en fragmenten uit films, moderne klanken en klassieke stukken - dit alles komt samen met een onafgebroken sterke beat.

Loradeniz is een geboren en getogen Istanbuller met een authentiek hart en de geest van een raver, die in Amsterdam werkzaam is als artiest. Ze is een echte triple-threat met haar piano-, zang- en productietalenten.

Mosaic Man is de oprichter van de Amsterdamse online radiozender Radio Tempo Não Pára. Hij staat bekend om zijn downtempo en onconventionele keuzes, met veel Midden-Oosterse twists die resoneren met zijn Turkse achtergrond.

Loradeniz
Mosaic Man

Organisatie

De Midden-Oosten Cultuurmarkt wordt georganiseerd door het Leiden University Centre for the Study of Islam and Society (LUCIS) in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden.
 

For the English version click here.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.