Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Geld, veranderende waarden en mensbeelden in Zuid-Afrika

Datum
donderdag 2 december 2021
Tijd
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

De verwachtingen die mensen van geld hebben lopen sterk uiteen. Geld kan gebruikt worden voor eigenbelang en om anderen te onderdrukken, maar ook om voor elkaar te zorgen en als een middel tot emancipatie. Geld en economie is nooit een neutraal of technisch terrein, maar zijn altijd verbonden met culturele waarden en mensbeelden. Hoe weerspiegelt geld die waarden en mensbeelden, en hoe wordt geld gebruikt om deze te realiseren of veranderen? Deze vragen staan centraal in deze lezing over Zuid-Afrika, een land met een grote ongelijkheid in welvaartsverdeling. Aan de hand van antropologisch en historisch onderzoek laat Erik Bähre zien hoe het Zuid-Afrikaanse volk Xhosa omgaat met de morele dilemma’s die geld met zich mee brengt. Hij bespreekt hoe het gebruik van geld door de tijd verandert, hoe geld vorm geeft aan menselijke waardigheid, maar tegelijk ook zorgt voor nieuwe conflicten die diep ingrijpen op het persoonlijke leven.

Spreker:
Dr. Erik Bähre, economisch antropoloog, Universitair Hoofddocent Culturele Antropologie en Ontwikkelings-Sociologie, Universiteit Leiden

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.