Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Lezing

Huizingalezing 2021 door David Van Reybrouck: ‘De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe’

Datum
zondag 12 december 2021
Tijd
Serie
Huizingalezing
Bezoekadres
Online
Zaal
Via livestream

50e Huizingalezing

Op zondagochtend 12 december houdt cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck de 50e Huizingalezing. Deze lezing is wegens omstandigheden tot tweemaal toe verzet, onze excuses voor eventueel ongemak.

In de Pieterskerk in Leiden zal Van Reybrouck een rede houden met als titel ‘De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe’. De lezing wordt via livestream uitgezonden. In de zaal is beperkt publiek aanwezig.
Na afloop van zijn lezing wordt Van Reybrouck kort geïnterviewd door twee Leidse studenten: Sander van der Horst (student Research Master Colonial and Global History) en Vera van Heel (student MA Archeologie en MA Religious Studies).

Over de lezing

Hoewel de belangstelling voor kolonisatie de laatste jaren overal in het Westen groeiende is, beperkt die zich meestal tot het historische kolonialisme. De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht. Nochtans gebeurt dat met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen.
Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert en verknecht. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. Hoe kunnen we ons een betere toekomst herinneren?

Over de spreker

David Van Reybrouck (1971) schrijft toneelstukken, poëzie, proza en non-fictie. Van zijn boek Congo. Een geschiedenis zijn ruim een half miljoen exemplaren verkocht. Het boek won drie grote prijzen: de AKO Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de J. Greshoff-prijs. Afgelopen jaar verscheen Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld, een monumentaal werk waaraan hij meer dan vijf jaar werkte. Het boek was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021.

Van Reybrouck ontving op 28 oktober j.l. de Premio De Sanctis Europa, een zeer eervolle onderscheiding voor "persoonlijkheden uit de Europese cultuur die excelleren op artistiek, humanistisch of wetenschappelijk vlak". Daarnaast ontving hij de Gouden Ganzenveer in 2014 en werd hij uitgeroepen tot ‘een van de toonaangevende intellectuelen in Europa’ (Der Tagesspiegel). Hij was eerder Cleveringa-hoogleraar in Leiden. Van Reybrouck is bovendien Leids alumnus, hij promoveerde in 2000 bij de faculteit Archeologie.

Programma zondag 12 december

11.00 uur - Welkomstwoord  
11.10 uur - Lezing David Van Reybrouck
12.10 uur - Kort interview met studenten

12.30 uur - Einde lezing

Tekstuitgave

De tekstuitgave van de Huizingalezing is na de lezing verkrijgbaar via de webshop van EWmagazine of via de (internet) boekhandel. De tekstuitgaven van (sommige) eerdere lezingen zijn ook nog verkrijgbaar via de webshop van weekblad EW of via de (internet) boekhandel.

Vragen?

Mail naar Huizingalezing@hum.leidenuniv.nl.

Huizingalezing gemist? Bekijk de opname!

Kijk hier de opname terug van de Huizingalezing 2021 door David Van Reybrouck

Kijk hier de opname terug
David Van Reybrouck, foto: Lenny Oosterwijk
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.