Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Lancering James Webb telescoop - lezingen door Ewine van Dishoeck en Bernhard Brandl

Datum
vrijdag 24 december 2021
Tijd
Bezoekadres
Online

De astronomen Ewine van Dishoeck en Bernhard Brandl geven op 24 december tussen 11.00 en 12.00 uur lezingen over de James Webb Ruimtelescoop (JWST, in het kort Webb) die volgens de laatste planning lanceert de volgende dag. 

De lezingen worden gestreamd via YouTube. De lancering zelf is op 25 december te volgen via een gezamenlijke webcast van NASA en ESA

Lancering JWST

Webb wordt op 25 december om 13.20 CET aan boord van een Europese Ariane 5-raket gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Nederlandse ontwerpers, ingenieurs en astronomen werkten de afgelopen 25 jaar mee aan twee van de wetenschappelijke instrumenten op Webb, MIRI en NIRSpec. Het hart van de MIRI-spectrometer is zelfs in Nederland ontworpen en gebouwd.

De James Webb Ruimtetelescoop is de opvolger van de Hubble Ruimtetelescoop, die ruim dertig jaar na zijn lancering nog altijd operationeel is. Hubble veranderde ons beeld van het heelal voorgoed. Waar de Hubble zijn ontdekkingen deed in zichtbaar licht, neemt Webb waar in het infrarode deel van het elektromagnetisch spectrum.

Even afkoelen

Een van de vier instrumenten aan boord van de JWST is MIRI: het Mid-InfraRed Instrument. MIRI werd deels in Nederland ontwikkeld en gebouwd onder leiding van de Optisch-Infraroodgroep van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Naast Nederlandse universiteiten droegen onder andere ook TNO, ASTRON en SRON bij aan de ontwikkeling van deze spectrometer.

JWST zit opgevouwen in de neuskegel van de raket. Na de lancering klappen de telescoop en het zonneschild in enkele weken tijd helemaal uit en vliegt Webb ver voorbij de maan naar het tweede Lagrangepunt. Het duurt maanden voordat de instrumenten helemaal zijn afgekoeld en getest kunnen worden. Medio 2022 worden de eerste resultaten verwacht.

Programma online lezingen

11.00-11.30 uur: Ewine van Dishoeck vertelt als Europese co-PI van MIRI in haar lezing over de geschiedenis van Webb en het onderzoek aan de vorming en evolutie van sterren en planeten (lezing in het Nederlands). 

11.30-12.00 uur: Bernhard Brandl (adjunct-co-PI van het Nederlandse deel van MIRI) vertelt over de bouw van Webb en MIRI en belicht kort het verre heelal: de extragalactische waarnemingen die Webb gaat doen (lezing in het Engels).

Over NOVA

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) is het samenwerkingsverband van de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. Toponderzoekschool NOVA heeft als missie het uitvoeren van baanbrekend sterrenkundig onderzoek, het opleiden van jonge astronomen op het hoogste internationale niveau en het delen van nieuwe ontdekkingen met de samenleving. De NOVA-laboratoria zijn gespecialiseerd in het bouwen van state-of-the-art optische/infrarood- en submillimeter-instrumentatie voor de grootste telescopen op aarde.

Astronomie.nl
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.