Training: Gebruik Visualizer en Bijzondere Collecties voor colleges

Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Vossiuszaal

Gebruik de visualizer en materiaal uit de Bijzondere Collecties voor uw (online) colleges en presentaties

I.v.m. de verscherpte coronamaatregelen is de visualizerinstructie van 11 januari 2022 geannuleerd.

Docenten kunnen materiaal uit de Bijzondere Collecties gebruiken in de collegezalen van de Universiteitsbibliotheek. Voor het tonen van de stukken wordt het gebruik van de overhead visualizer aanbevolen. Tijdens deze trainingssessie leert u hoe u de visualizer reserveert, het materiaal uit de Bijzondere Collecties hanteert en de visualizer bedient tijdens uw presentatie.

De Overhead Visualizer

De Universiteitsbibliotheek heeft onlangs een overhead visualizer aangeschaft, ter ondersteuning van de colleges en demonstraties die docenten en conservatoren geregeld verzorgen in de Vossiuzaal en Heinsiuszaal. De camera kan details van een boek, kaart of gravure zodanig vergroten en projecteren op het smartboard dat de aanwezigen in de zaal, ook zittend op enige afstand, ze goed kunnen waarnemen.

Het gelijktijdig hanteren van bijzonder materiaal, bedienen van de visualizer en coherent communiceren met je publiek vereist enige voorbereiding en oefening. Daarom dienen alle docenten een korte instructie te volgen alvorens ze de visualizer kunnen gebruiken.

De toverlantaarn, Jacobus Buijs, Universitaire Bibliotheken Leiden, PK-T-136

De training

De instructie voor docenten duurt ongeveer een half uur en zal plaatsvinden in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek. Eerst laat restaurator Karin Scheper zien hoe bijzondere stukken (zoals boeken, losse papieren, kaarten, gravures en foto’s) optimaal en veilig gehanteerd kunnen worden, op tafel en onder de camera van de visualizer. Vervolgens gaat conservator André Bouwman in op de bediening van het apparaat en wordt de procedure voor het aanvragen van zaalruimte en de gewenste stukken uit de Bijzondere Collecties besproken.

Aanmelden

Ondanks dat de training van 11 januari is geannuleerd, kan er bij interesse een e-mail gestuurd worden naar specialcollections@library.leidenuniv.nl. Zodra er een nieuwe datum bekend is, zullen wij geïnteresseerden hierover informeren.

Voor meer informatie zie colleges.

colleges