Universiteit Leiden

nl en

Festival

Officiële opening van Leiden European City of Science 2022

Datum
zaterdag 22 januari 2022
Tijd
Bezoekadres
leiden2022.nl/opening

Het is zover: in 2022 is Leiden de Europese hotspot van wetenschap! Graag nodigen we je uit voor de officiële opening van 
Leiden European City of Science 2022
met bijzondere nationale en internationale gasten.
 

Ontdekkingsreis door Leiden

Op zaterdag 22 januari 2022 opent minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf het Europese wetenschapsjaar. Tijdens dit jaar organiseert Leiden een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol kennis, kunst en kunde, bedoeld voor iedereen met een nieuwsgierige geest. De opening vindt plaats tijdens een speciale online filmpremière om 14 uur, uitgezonden via leiden2022.nl/opening. In de openingsfilm van Leiden European City of Science gaat bioloog en kunstenaar Auke-Florian Hiemstra op ontdekkingsreis door Leiden, waar hij een serie bijzondere ontmoetingen heeft. 

Bioloog Auke Florian

Astrofysica Ewine van Dishoeck vertelt over de lancering van de James Webb telescoop, zangeres Nynke Laverman zingt over het belang van toekomstige generaties en reumatoloog Ferry Breedveld vertelt over het prestigieuze EuroScience Open Forum dat in juli in Leiden zal plaatsvinden. 

Professor Ton Rabelink vertelt vanuit het Leiden Bio Science Park over de innovaties van NecstGen en kunstenaar Jan van IJken laat zijn film PLANKTONIUM zien. De film wordt in Europese stijl afgesloten met een minicollege over de magie van kwantumtheorie door fysicus Carlo Rovelli en een bijdrage van Mariya Gabriel, Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd van de Europese Commissie. 

Ewine van Dishoeck

Elke dag iets om over na te denken

En er is natuurlijk meer. Naast de filmpremière op 22 januari, komt komende week ook de New Scientist-special van Leiden2022 uit, evenals een kennisbijlage van de Volkskrant, die helemaal in het teken staat van de wetenschap. En elke dag is er iets om over na te denken, te doen, te luisteren of te zien. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws: www.leiden2022.nl


 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Online festival

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.