Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Politiek en Positiviteit: Hoe werden Griekse inscripties deel van Maurya propaganda in het oude India?

Datum
zondag 13 maart 2022
Tijd
Bezoekadres
Online

Wanneer we spreken van ‘propaganda in de oudheid’, denken we vaak meteen aan de complexe politieke wereld van de Romeinse Republiek, of het Athene van Perikles. Propaganda heeft meestal ook een wat negatieve bijsmaak: een woord dat staat voor manipulatie, volksmennerij of censuur. 
 
Maar het kon ook anders. In het Maurya koninkrijk van het oude India (322-184 v.Chr.) voerden koningen zoals Chandragupta en Ashoka grootschalige propaganda campagnes om het leven van hun burgers te verbeteren én om politieke conflicten te voorkomen met naburige grote rijken, zoals het Hellenistische Seleuciden-rijk. Door het oprichten van monumentale pillaren en edicten door het gehele Indiase Subcontinent, verspreidde vooral Ashoka deze propaganda door een zeer groot gebied. Meest opmerkelijk: deze inscripties waren allemaal meertalig, in o.a. Brahmi en Sanskriet, maar ook Grieks, Aramees en Palmyreens.  
 
Deze lezing zal stilstaan bij de historische context van de unieke, anti-conflict propaganda van de Mauryas, in het kader van het thema propaganda in de oudheid. De focus ligt daarbij vooral op het politieke belang van de meertalige en multiculturele benadering – en de integrale rol die de Griekse taal daarin speelde. Eén van Ashoka’s Griekse inscripties zal in detail besproken worden.

Kijk voor meer informatie op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Ashoka afgebeeld op de Sanchi stoepa.

Meld je aan

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.