Universiteit Leiden

nl en

Debat | Roundtable

Mijn Meningen zijn Feiten: Een Discussie over Thierry Baudet en Forum voor Democratie in de Nederlandse Politiek

Datum
donderdag 10 maart 2022
Tijd
Toelichting
Deelname aan de bijeenkomst is gratis en staat open voor studenten, wetenschappers, journalisten en anderszins geinteresseerden
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Spaanse Trappen

Discussie

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vindt op donderdag 10 maart 2022 op de Faculteit Governance & Global Affairs van de Universiteit Leiden een bijeenkomst plaats rondom het boek Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet, van Harm Ede Botje en Mischa Cohen.  In het vervolg van het boek hebben Botje en Cohen een reeks verhalen in Het Parool geschreven. Die artikelen vormden destijds (2019) de directe aanleiding voor een breuk tussen Baudet en veel van zijn getrouwen. Een uittocht van gekozen volksvertegenwoordigers uit Forum voor Democratie volgde.

Baudet en Forum voor Democratie in de Nederlandse Politiek

Tijdens de bijeenkomst gaan de auteurs in gesprek met het publiek. Wat is de aantrekkingskracht van deze door schandalen geplaagde partij? Wat waren de oorzaken van de implosie van de partij die na 20 maart 2019 heel even de grootste van Nederland was? Hoe slaagden Thierry Baudet en zijn overgebleven medestanders erin zich in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 toch weer op te richten, en te groeien van twee naar acht zetels? Hoe kon FvD daarna binnen een paar weken weer scheuren? Wat zegt het electorale succes van Thierry Baudet over de opkomst van extreemrechts gedachtegoed in Nederland? Hoe moeten we de opkomst van Baudet en Forum plaatsen in internationaal perspectief? En wat betekent de populariteit van Forum voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en de lokale politiek?

Registratieformulier

Meld u hier aan voor de roundtable op donderdag 10 maart 2022.

Naar het aanmeldformulier

Over de sprekers

Harm Ede Botje is verslaggever voor NU.nl. Hij is onderzoeksjournalist, interviewer en schrijver van lange reportages. Met Mischa Cohen schreef hij Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet. Eerder werkte hij voor onder meer Vrij Nederland, Radio 1 Journaal, VPRO Radio, Het Parool en Follow The Money. Zijn speciale aandachtsgebieden zijn klimaat, energie, milieu & duurzaamheid, Tweede Wereldoorlog, asielbeleid, integratie en buitenlandse politiek. Hij maakte reportages in onder meer Darfur, Afghanistan, Mexico, Argentinië, Sri Lanka en Turkije. 

Mischa Cohen is freelance publicist. Met Harm Botje schreef hij Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet. Eerder publiceerde hij de boeken De nazi-leerling en Mijn naam is Cohen. Als redacteur van Vrij Nederland won hij de journalistieke prijs De Tegel met het verhaal ‘Die fucking datum’, over de moord op Theo van Gogh. Zijn reportage ‘Charlie Hebdo na de aanslag’ werd genomineerd voor de Mercurprijs. Hij werkt nu aan een boek over fotograaf Erwin Olaf. 

Josette Daemen is politicoloog en politiek filosoof en promoveert bij het Instituut Politieke Wetenschap van Universiteit Leiden op een onderzoek naar de ethiek van zekerheid. In de aanloop naar de vorige verkiezingen maakte ze een podcastserie over de verschillende ideologieën die het Nederlandse partijlandschap karakteriseren.

Organisatie

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Toon Kerkhoff (Bestuurskunde) en Maarten van Leeuwen (Leiden University Center for Linguistics) namens het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) van de Universiteit Leiden. Het CNPB verenigt wetenschappers van verschillende Leidse faculteiten die actief zijn in academisch onderwijs en onderzoek naar het openbaar bestuur en politiek in Nederland, zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau, binnen en buiten het parlement. De discussie zal worden geleid door Josette Daemen, politicoloog en politiek filosoof aan de Universiteit Leiden. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.