Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Kaiser Lente Lezing

Zooming in on Black Holes with a telescope the size of planet Earth

Datum
zaterdag 12 maart 2022
Tijd
Bezoekadres
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden
Zaal
Online en in de Oude Sterrwacht

Tickets: koop een ticket (€4) om de lezing in de Oude Sterrewacht bij te wonen
Live stream: vind de link naar de live stream (gratis) tzt op de website van de Kaiser Lente Lezingen

By combining the data observed by telescope at the highest sites around the world, the Event Horizon Telescope can zoom in on the extremely hot gas that is swirling around the super massive black holes that are found at the centres of galaxies. The image of the central object of the M87 galaxy, presented in 2019, shows a ring around a central dark region, the shadow of the black hole. In this talk these observations are explained, as well as how these measurements confirm Einstein’s theory for gravity. Besides the observations of M87, the EHT has also observed the black hole in the centre of our local Milky Way galaxy. The potential of observations of this nearby black hole will be introduced.

Huib van Langevelde is employed by the Joint VLBI institute in Dwingeloo and a professor at Leiden University. He is the project director of the Event Horizon Telescope Consortium.

Deze lezing is in het Engels/This lecture will be in English.

Live bijwonen of live stream

De Kaiser lentelezingen zullen ook dit jaar weer plaatsvinden in de Oude Sterrewacht van Leiden! Tickets kosten €4,- euro per persoon en ze zullen vanaf maandag 14 februari beschikbaar zijn op onze website. De lezingen online bijwonen is gratis, de link om de livestream te kunnen volgen zal een aantal dagen van te voren op onze website en onze socials te vinden zijn.

Kaiser Lente Lezingen: vier zaterdagen vol met astronomie

Het Leidsch Astronomisch Dispuut 'F. Kaiser' en de Oude Sterrewacht Leiden organiseren ook dit jaar weer de Kaiser Lente Lezingen, de jaarlijkse serie lezingen voor het algemeen publiek. Hierbij komen vier experts van zowel de Universiteit Leiden als andere universiteiten naar de Oude Sterrewacht om een lezing te geven over een centraal thema, ter promotie van de sterrenkunde.

Ticket kopen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.