Universiteit Leiden

nl en

Tentoonstelling

Het Geheugen van Geur

Datum
vrijdag 8 april 2022 - dinsdag 5 juli 2022
Bezoekadres
Huygens' Hofwijck
Westeinde 2A
2275AD Voorburg
Constantijn Huygens (1596-1687), door Michiel Jansz van Mierevelt

Nadine Akkerman, Marjolijn Bol, Ineke Huysman en Hanneke Hulst brachten met een team van onderzoekers een 17e-eeuwse geur tot leven.

De reconstructie van een geur uit het verleden

De Jonge Akademie heeft in samenwerking met het Huygens ING/NL Lab het parfumrecept met de titel 'Rieckend water van mijn moeder’ gereconstrueerd. Het recept bevat ingrediënten als roos, lavendel, tijm, marjolein, kruidnagel en kaneel. Dat Huygens het recept maakte na de dood van zijn moeder is een sprekend voorbeeld van de hechte wisselwerking tussen geur en herinnering. Vanwege zijn unieke emotionele betekenis is juist deze geur gekozen om te worden gereconstrueerd in het kader van het project 'Geheugen van geur' van De Jonge Akademie.

Tentoonstelling

Vanaf 9 april tot 4 juli vindt op Huygens’ Hofwijck in Voorburg een tentoonstelling plaats rondom Constantijn Huygens. Op basis van de reconstructie door De Jonge Akademie heeft Mary Pierre Julien, parfumeur bij Givaudan, in samenwerking met cosmeticafirma HUYGENS PARIS de geur opnieuw gecreëerd. Deze is op de tentoonstelling als geurwater te ruiken. 

Tijdens de tentoonstelling zullen hersenonderzoekers van stichting Brein in Beeld, in samenwerking met Huygens ING/NL-Lab,uitleg geven over hoe geuren in de hersenen worden verwerkt. 

Opening tentoonstelling

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 8 april en zal in besloten kring plaatsvinden en worden bijgewoond door Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Website Huygens' Hofwijck: Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.