Universiteit Leiden

nl en

Collegereeks

Crises en minicrises: terugkerende dilemma’s voor bestuurders

  • Dr. Menno van Duin
Datum
vrijdag 13 mei 2022
Tijd
Serie
NIPV collegereeks: Het Nederlandse crisismanagement stelsel in de praktijk
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
2.02

Deze collegereeks markeert de start van een intensievere samenwerking tussen de Universiteit Leiden en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) op het gebied van onderzoek en onderwijs.

College 2: Crises en minicrises: terugkerende dilemma’s voor bestuurders

Lector Crisisbeheersing dr. Menno van Duin behandelt zijn ervaring met het besturen van crises en minicrises. Hij zal zich richten op de terugkerende dilemma’s en rode draden in een reeks van circa 140 (mini)crises vanuit het bestuurlijk perspectief. Daarbij kan vaak evenzoveel geleerd worden van een bescheiden casus (zoals de instorting van de dug-out in Twijzel of de Zaanse vlogger) als van meer bekende crises als de vermissing van Anne Faber of de ramp met de MH-17. Welke rol moeten bestuurders aannemen, wie heeft het voor het zeggen? Welke organisatie- en communicatiedilemma’s komen in de verschillende (mini-)crisis veelvuldig naar voren?

Overige colleges

Dr. Menno van Duin

Menno van Duin is lector crisisbeheersing bij het NIPV. Van Duin werkte ruim twintig jaar, vanaf het eerste uur, bij het COT. Van Duin is in 1992 gepromoveerd op het proefschrift Van Rampen Leren en heeft sindsdien een reeks boeken en rapporten geschreven over crisismanagement, veiligheidsbeleid en het functioneren van hulpdiensten, inclusief de politie. De laatste jaren bestudeert hij (mini-)crises vooral langs de lijn van dilemma’s; lastige problemen die meestal geen eenvoudige oplossingen kennen. Bij veel gebeurtenissen doet zich wel zo’n dilemma voor of kan door de ogen van een dilemma een beter zicht worden gekregen van de situatie.

Registratie

Je kunt je registreren voor dit college via dit formulier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.