Universiteit Leiden

nl en

LLTP - Cursus 3: Privacy en Data Protection

Datum
vrijdag 13 januari 2023 - vrijdag 10 februari 2023
Bezoekadres
Schouwburgstraat
Schouwburgstraat 2
2511 VA Den Haag

Deze cursus is een onderdeel van het Leiden Legal Technologies Program. Dit is een multidisciplinaire opleiding en is een samenwerking van het Leiden Centre of Data Science (LCDS) en het Centre for Professional Learning (CPL). 

De opleiding bestuur uit vier cursussen, die ieder ook los van elkaar te volgen zijn. Iedere cursus bestaat uit 5 lesdagen op een vrijdag van 09:00 – 17:00 uur. Voor de afronding van iedere cursus schrijft de cursist een door de docent goedgekeurd onderwerp een essay.

Legal Research & Legal Fact-Finding

Juridisch uitzoekwerk verandert. De tijd dat advocaat-stagiairs met een gele markeerstift in de kelder documenten handmatig doorspitten of al lezend juridisch uitzoekwerk deden is bijna voorbij. De vraag is: hoe gaat de jurist nieuwe manieren van feitenonderzoek onder de knie krijgen? Immers, met de nieuwe technieken wordt het werk van alle juristen vele malen gemakkelijker. Het gaat niet alleen om slimme (tekst)zoektechnieken in elektronische databases, maar ook om technieken die gebruik maken van methoden uit de wereld van de Data Science. Laatstgenoemde technieken stellen ons in staat om aan de hand van data-analyses nieuwe inzichten te verkrijgen. Als directe toepassingen noemen we gegenereerde jurisprudentieoverzichten, trendanalyses, feitenonderzoek bij audits of interne onderzoeken. Kortom, eigenlijk het gewone juridische onderzoek, maar dan met de kracht van technologie.

Hoe werken deze nieuwe algoritmes en welke technieken liggen er aan ten grondslag? Hoe weet je zeker dat je alles gevonden hebt dat potentieel relevant is. Wat zijn de sterke en de zwakke punten van die nieuwe technologie? Hoe kun je het gebruik van techniek transparant en juridisch verdedigbaar maken? Hoe ga je om met beroepsmogelijkheden? Wat zijn de organisatorische, ethische en maatschappelijke aspecten waar je rekening mee dient te houden bij de invoering van deze vormen van juridische technologie?

In cursus 3 geven we antwoord op bovenstaande vragen. De technieken die besproken worden bestaan uit basis data science technieken (data mining op gestructureerde informatie), information retrieval, basis text-mining, zoeken met behulp van Machine Learning, en evaluatietechnieken als precision & recall.

Meer informatie over het Leiden Legal Technologies Program

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.