Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Symposium & rondwandeling: Leiden, stad van migranten

Datum
zaterdag 25 juni 2022
Tijd
Serie
Geesteswetenschappen en Leiden2022
Bezoekadres
Waalse Kerk
Breestraat 62-64
2311 CS Leiden
Fotograaf Pim Rusch

Leiden is een stad van immigranten. In de zestiende en zeventiende eeuw vestigden zich veel vluchtelingen uit Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden in de Sleutelstad: Hugenoten uit Frankrijk en vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden. In twee korte lezingen belichten we deze migratiestromen, en gaan we in op het belang ervan voor de stad. De vluchtelingen namen vaak een rijkdom aan kennis met zich mee en functioneerden als spilpunten van cultuur-en kennisoverdracht tussen verschillende landen. 

De lezingen worden gegeven in de Waalse Kerk, waar Franstalige migranten vanaf de zeventiende eeuw hun diensten hielden. Aansluitend is er een korte stadswandeling van ongeveer een uur die langs centrale plekken uit de Leidse migratiegeschiedenis voert. 

Deelname is gratis, aanmelden verplicht

Programma

13:45-14:00  Inloop
14:00-14:20  Lezing Dr. Johannes Müller (Universiteit Leiden) 'Families in verstrooiing. Diaspora- en familienetwerken tijdens de Nederlandse Opstand' 
14:20-14:40  Lezing Dr. Alisa van de Haar (Universiteit Leiden) 'Taalmeesters op drift. Zestiende-eeuwse vluchtelingen en de meertalige reputatie van Nederlanders'
14:40-15:00  Discussie
15:00-c.16:00  Stadswandeling

Dit symposium is gelieerd aan de Leidse Wereldwandelingen, met name de wandeling 'Sporen van Migratie in Leiden'. De wereldwandelingen en dit symposium worden georganiseerd door de Faculteit Geesteswetenschappen - Universiteit Leiden (Instituut LUCAS) in samenwerking met LeidenGlobal in het kader van Leiden2022.

Hier aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.