Universiteit Leiden

nl en

Serie

Mens in de machine

Eerlijke en creatieve AI

Op 8 september 2022 opent in Rijksmuseum Boerhaave de nieuwe tijdelijke tentoonstelling BrAInpower. De tentoonstelling gaat over artificial intelligence en laat zien waar AI goed in is, maar ook wat de zwakke kanten zijn. Hoe beïnvloedt AI ons leven nu al? En hoe plukken we daar de vruchten van? Ook de minder alledaagse toepassingen van AI komen aan bod, zoals het gebruik van AI in de geneeskunde, bij creatieve processen en bij de ontwikkeling van ‘slimme’ robots. Gastconservator Bas Haring is uw gids in deze tentoonstelling.

In samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave heeft Studium Generale enkele wetenschappers uitgenodigd om te vertellen over hun onderzoek naar kunstmatige intelligentie. In al deze lezingen staat de relatie tussen de mens en kunstmatige intelligentie centraal.

In het nieuws lezen we veel over kunstmatige intelligentie die zelfstandig opereert, op wijzen die voor gewone mensen, maar ook voor wetenschappers, onnavolgbaar zijn. Gelukkig wordt er ook op allerlei manieren gewerkt aan het transparanter, toegankelijker en eerlijker maken van kunstmatige intelligentie. Denk aan het voorkomen van vooroordelen in toepassingen van kunstmatige intelligentie bij de overheid, of de ontwikkeling van een gemeenschappelijke, natuurlijke taal waarin mensen en AI met elkaar kunnen communiceren. Want mensen en AI communiceren niet alleen in programmeertaal, maar ook in creatieve uitingen. Zo leert AI meer over mensen, en leren mensen meer over AI. En hoe meer we écht kunnen samenwerken met AI, hoe meer grenzen we gezamenlijk kunnen verleggen: met robots in de ruimte leren we meer over andere hemellichamen, maar ook over onze eigen aarde.

Let op: de lezingen uit deze reeks vinden i.v.m. het Leiden European City of Science-jaar plaats op één maandagavond en vier vrijdagmiddagen. Drie lezingen vinden plaats in het Lipsiusgebouw, en twee in Rijksmuseum Boerhaave. Alle praktische informatie over de locaties, tijden en aanmeldformulieren vindt u hieronder.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.