Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Nepnieuws: van Fact naar Fake

Datum
vrijdag 11 november 2022
Tijd
Bezoekadres
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Lorentzzaal

Geloof jij alles wat je leest?

Of vis jij zonder enige moeite al het neppe nieuws uit je feed? In ons dagelijkse leven moeten we steeds kritischer kijken naar de informatie die we voorgeschoteld krijgen. Hoe kunnen we ons beter weren tegen fake news?

Op 11 november geven wetenschappelijk experts inzicht in de oorsprong van fake news. In drie lezingen wordt nepnieuws vanuit verschillende gezichtspunten belicht. Leer alles over het belang van factchecking, de gevaren van echo chambers, en de sociologische effecten van nepnieuws.

Hoe factcheckers strijden tegen nepnieuws

  • Alexander Pleijter
  • Factchecken is een van de wapens in de strijd tegen fake news. Nieuwscheckers - het factcheckproject van de Universiteit Leiden - is erin gespecialiseerd. Maar hoe werken factcheckers eigenlijk? En heeft dat factchecken eigenlijk wel zin? Alexander Pleijter, coördinator van Nieuwscheckers, geeft een inkijkje in het werk van factcheckers en legt uit waarom het zo belangrijk is.

Echochambers afluisteren           

  • Studenten TU Eindhoven
  • De verspreiding van misinformatie kent vaak zijn oorsprong in hechte online-gemeenschappen die we echochambers noemen. Hierin delen uitgesproken individuen constant dezelfde ideeën met elkaar zonder tegenspraak, waardoor deze ideeën extremer kunnen worden. Om echochambers beter te begrijpen hebben we gegevens verzameld en geanalyseerd van social-media platform Reddit.

De onbedoelde gevolgen van normaal gedrag

  • Andreas Flache
  • Polarisatie en verspreiding van fake news worden in toenemende mate als maatschappelijk probleem gezien. Maar polarisatie ontstaat ook als niemand dit eigenlijk wil. Andreas Flache laat met inzichten vanuit de sociale wetenschappen zien dat dit komt door de onderliggende mechanismen van 'normaal' gedrag in een complexe sociale omgeving. Hoe uit dit zich in sociale diversiteit, segregatie en social media?
18:30 - 19:00 Inloop met koffie en thee
19:00 - 19:05 Welkomstwoord
19:05 - 19:30 Alexander Pleijter: Hoe factcheckers strijden tegen nepnieuws
19:35 - 20:00 Studenten TU Eindhoven: Echochambers afluisteren
20:05 - 20:30 Andreas Flache: De onbedoelde gevolgen van normaal gedrag
20:30 - 21:00 Paneldiscussie
21:00 - 21:30 Afsluitende borrel

Aanmelden

Deze avond is voor iedereen gratis bij te wonen. Meld je nu aan via onderstaand formulier!

Naar het aanmeldformulier
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.