Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Molecular inheritance from cloud to disk

  • M.L. van Gelder
Datum
donderdag 24 november 2022
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Sterren zoals de zon worden geboren uit grote moleculaire wolken, bestaande uit gas en stof, die ineenstorten onder hun eigen zwaartekracht. Gedurende het vormingsproces kan de samenstelling van het materiaal drastisch veranderen door de veranderende fysische condities. In dit proefschrift wordt gekeken naar hoe moleculen die we waarnemen in jonge protostellaire systemen zijn geërfd vanuit de moleculaire wolk. De focus ligt op zogeheten complexe organische moleculen en accretie schokken.

Aan de hand van waarnemingen van complexe organische moleculen kan worden gesuggereerd dat de moleculaire samenstelling in een protoplanetaire schijf (deels) wordt geërfd uit de moleculaire wolk. De verhoudingen tussen verschillende moleculen zijn namelijk opmerkelijk constant in veel verschillende protostellaire systemen, wat erop duidt dat deze al in de moleculaire wolk worden gevormd. Afwezigheid van complexe moleculen in waarnemingen betekent ook niet direct dat ze niet aanwezig zijn in het protostellaire systeem, maar eerder dat ze verborgen zijn voor ons.

In dit proefschrift wordt ook gekeken naar hoe een zogeheten accretie schok op de grens tussen ineenstortende wolk en protoplanetaire schijf de samenstelling van het materiaal kan veranderen. Een schok ontstaat als twee materialen met elkaar botsen en resulteert in een significante verhoging van de temperatuur en een onomkeerbare verhoging van de dichtheid. Gebaseerd op een vergelijking tussen getailleerde numerieke simulaties en waarnemingen kan worden gesuggereerd dat er niet altijd sterke accretie schokken aanwezig zijn in de waargenomen protostellaire systemen. Op zijn beurt suggereert dit dat de moleculaire samenstelling van deze protoplanetaire schijven direct kan worden geërfd vanuit de molecuaire wolk.

Promotor(en)

  • Prof.dr. E.F. van Dishoeck
  • Prof.dr. M.R. Hogerheijde (UvA)

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.