Universiteit Leiden

nl en

Lezing | NGL-lezing

Alwetende algoritmes en de zoektocht naar nieuwe medicijnen

Datum
donderdag 17 november 2022
Tijd
Bezoekadres
Huygens
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal
De Sitterzaal

Alwetende algoritmes en de zoektocht naar nieuwe medicijnen

Steeds vaker worden computers en algoritmes ingezet in wetenschappelijk onderzoek. Maar in tegenstelling tot een collega-onderzoeker zal een computer nooit zeggen 'ik weet het niet', er zal altijd een antwoord komen. Heeft een algoritme daarmee de waarheid in pacht?

In deze avondlezing legt hoogleraar Artifical Intelligence & Medicinal Chemistry Gerard van Westen uit dat het altijd aan de wetenschapper is om wel of niet iets met het antwoord van een computer te doen. Ook vertelt hij hoe hij in zijn eigen onderzoek algoritmen toepast om nieuwe kandidaat-medicijnen te vinden, en om deze vervolgens virtueel te testen op de gewenste werking. Zo hoopt hij in de nabije toekomst een ‘Google Translate’ voor nieuwe medicijnen te ontwikkelen, die op basis van persoonlijke kenmerken het beste medicijn voor een individuele patiënt kan zoeken.

De lezing kan op de faculteit of via live stream bijgewoond worden. Aanmelden verplicht.

Aanmelden

Kom ook!

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert al ruim 150 jaar hoogstaande wetenschappelijke lezingen met gerenommeerde wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden. Alumni, (oud-)medewerkers en alle andere geïnteresseerden in de natuurwetenschappen zijn van harte welkom.

aanmelden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.