Orange the World: Zichtbaar en onzichtbaar geweld tegen vrouwen

Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Spaanse Trap

Op 25 november is de wereldwijde 16-daagse campagne ‘Orange the World’ tegen geweld tegen vrouwen en meisjes gestart. Ook de Universiteit Leiden vraagt hier aandacht voor. Op vrijdag 9 december geven Renate van der Zee en Marieke Liem een Engelstalige lezing op de Campus Den Haag (Spaanse Trap, Wijnhaven) over zichtbaar en onzichtbaar geweld tegen vrouwen.

Tijdens deze lezing laten Renate van de Zee en Marieke Liem de vele gezichten zien van geweld tegen vrouwen. Liem zal dat doen door een overzicht te geven van de meest zichtbare vorm, namelijk moord op vrouwen wereldwijd. Van der Zee zal juist ingaan op verborgen vormen: uitbuiting, manipulatie en dwang bij een zeer kwetsbare groep: sekswerkers.
Renate van der Zee heeft als journalist onderzoek gedaan naar vrouwen werkzaam als sekswerkers. Door met talloze vrouwen te spreken, weet ze een aantal veelvoorkomende mythes omtrent sekswerkers bloot te leggen. Marieke Liem voert als hoogleraar Veiligheid en Interventies onderzoek uit naar geweld, waaronder internationaal vergelijkend onderzoek naar moord op vrouwen. Ze laat zien dat het stereotype beeld ‘man slaat zijn vrouw dood uit jaloezie’ lang niet altijd opgaat.

De sprekers

Renate van der Zee is journalist en schrijft boeken en reportages over onderwerpen als vrouwenrechten, eergeweld, seksueel geweld, mensenhandel en prostitutie.

Daarnaast schrijft zij grote interviews, gastcolumns, blogs en reportages over tal van andere onderwerpen, ook op het gebied van kunst en cultuur, onder meer voor NRC Handelsblad. Ze werd bekend met haar boek Eerwraak in Nederland (2010).

Marieke Liem is hoogleraar Veiligheid en Interventies aan de Universiteit Leiden, waar zij en haar team de Dutch Homicide Monitor coördineren. Haar onderzoeksinteresses hebben betrekking op interpersoonlijk geweld, met specifieke onderzoeksprojecten naar doding in gezinsverband (waaronder partnerdoding, kinderdoding en gezinsdoding), de relatie tussen geweld en psychische stoornis, doding gevolgd door zelfdoding, de effecten van langdurige detentie op gewelddadige delinquenten, en internationaal vergelijkend onderzoek naar dodelijk geweld.

Aanmelden en vragen

De lezing is gratis, wel graag aanmelden via dit formulier

Eventuele vragen kun je mailen naar communicatie@fgga.leidenuniv.nl