Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Symposium: Publicatie kennisgroepstandpunten Belastingdienst | Naar meer fiscale rechtszekerheid voor burgers en bedrijven?

Datum
vrijdag 27 januari 2023
Tijd
Bezoekadres
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Over het symposium

Moet een student die door middel van mining cryptomunten verwerft hierover belasting betalen? Kan de bakker om de hoek zijn broodjeszaak – fiscaal vriendelijk – overdragen aan zijn zoon? En kan een huizenbezitter de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen? Het antwoord op deze en tienduizenden andere vragen is door de Belastingdienst neergelegd in intern beleid. Maar dat fiscale beleid is momenteel vaak volstrekt onzichtbaar voor burgers en bedrijven. Dat ondermijnt een eerlijk en rechtvaardig belastingstelsel, en is slecht voor de belastingmoraal. 

Maar hier komt verandering in. Vanaf 1 april 2023 gaat de Belastingdienst fiscale standpunten van interne kennisgroepen via een nieuwe website actief openbaar maken voor het brede publiek. Tijdens het symposium zal Marnix van Rij, staatssecretaris voor Fiscaliteit en Belastingdienst tevens alumnus van onze universiteit, toelichten wat burgers, bedrijven en fiscaal intermediairs van de voorgenomen publicatie verwachten.

Daarnaast geven Guido de Bont (Erasmus Universiteit Rotterdam), Annemarie Drahmann (Universiteit Leiden), Elly Van de Velde (Universiteit Hasselt), en Jan van de Streek (Universiteit Leiden) hun kijk op de voorgenomen publicatie van kennisgroepstandpunten. Aan bod komen beleidsmatige uitdagingen, rechtszekerheid en rechtsbescherming, de Wet open overheid en ervaringen in België en Italië met de publicatie van fiscale standpunten. 

Onder leiding van Arjo van Eijsden (Raadsheer Hoge Raad) debatteren Marco Heutinck (Belastingdienst), Hendrikje Waterschoot (Inspectie Belastingdienst, Toeslagen, Douane), Edwin Visser (PWC), Fons Overwater (voorm. voorzitter Register Belastingadviseurs) en Esther Huiskers-Stoop (Universiteit Leiden) over – onder meer – de vraag: Is publicatie van fiscale standpunten een belangrijke stap voorwaarts naar meer rechtszekerheid voor belastingbetalers en, daarmee, naar een eerlijker en rechtvaardiger belastingstelsel?

Martijn Nouwen (Universiteit Leiden) zal als dagvoorzitter optreden. De middag zal worden afgesloten met een borrel. 

Medewerkers van de faculteit Rechtsgeleerdheid kunnen zich kosteloos aanmelden met een kortingscode. Dat kan door een e-mail te sturen aan Belastingrecht@LAW.leidenuniv.nl

Meld je nu aan!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.