Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Open debat met Voorzitter Europees Parlement Roberta Metsola, over de strijd voor de democratie en de rol van het Europees Parlement

Datum
donderdag 30 maart 2023
Tijd
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
201
Roberta Metsola, Voorzitter van het Europees Parlement

Op donderdag 30 maart brengt Roberta Metsola, Voorzitter van het Europees Parlement, een bezoek aan de Universiteit Leiden voor een open discussie met studenten over de vele uitdagingen op het gebied van vrede, veiligheid en democratie in Europa en de wereld. Ook is er aandacht voor de rol die het Europees Parlement speelt bij de bescherming van de rechten van Europese burgers, en hoe het Europees Parlementervoor zorgt om hun een stem te geven om onze gemeenschappelijke Europese toekomst vorm te geven.

Het Europees Parlement is de enige instelling van de Europese Unie die rechtstreeks door de Europese burgers wordt gekozen. Het speelt een sleutelrol bij het nemen van beslissingen over Europese wetgeving, het sturen van de beleidskoers en het beschermen van de fundamentele waarden van vrijheid en democratie van de EU. Over een jaar krijg jij ook de kans om te stemmen voor het Europees Parlement en op die manier de toekomst van de Europese Unie mede vorm te geven. Een bezoek van voorzitter Roberta Metsola is een unieke kans om uit de eerste hand te leren wat het Europees Parlement doet, wat het voor jou kan doen en hoe je je stem kunt gebruiken om de politiek in de EU en in de wereld te beïnvloeden.

Programma

Inloop: vanaf 17:15u
Discussie: 18:00-19:30u
Borrel: 19:30-20:15u

Wachtlijst

Het evenement is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst. Als er veel afzeggingen komen, kunnen wij wellicht nog enkele mensen op de wachtlijst een plek garanderen. U ontvangt daarover uiterlijk 29 maart bericht.

Afmelden

Heb je je aangemeld, maar kun je er toch niet bij zijn donderdag? Laat het ons dan svp zo snel mogelijk weten door een mailtje te sturen naar alumni@hum.leidenuniv.nl.

Over Roberta Metsola

Roberta Metsola werd in januari 2022 verkozen tot Voorzitter van het Europees Parlement. Ze werd voor het eerst gekozen in het Europees Parlement in 2013 en werd een van Malta's eerste vrouwelijke leden van het Europees Parlement. Beroepshalve is zij advocaat met een specialisatie in Europees recht en politiek.

Voorafgaand aan haar verkiezing tot lid van het Europees Parlement was Voorzitter Metsola werkzaam bij de permanente vertegenwoordiging van Malta bij de Europese Unie en later als juridisch adviseur van de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. In haar studententijd voerde ze actief campagne voor het EU-lidmaatschap van Malta. Ze was actief in verschillende organisaties en trad op als secretaris-generaal van de European Democrat Student Organization tussen 2002-2003. Ze voltooide een ERASMUS-uitwisseling in Frankrijk en studeerde af aan de Universiteit van Malta en het Europacollege in Brugge.

Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.