Universiteit Leiden

nl en

Promotie

North Korea and the Liberation of Southern Africa, 1960-2020

  • T.A. van der Hoog
Datum
dinsdag 7 mei 2024
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J.B. Gewald
  • Prof.dr. R.E. Breuker

Samenvatting

Hoewel Noord-Korea een van de meest geïsoleerde landen van de wereld lijkt, zijn er in de praktijk warme relaties tussen Pyongyang en Afrikaanse regimes. Dit onderzoek belicht de alliantie tussen Noord-Korea en Zuidelijk Afrika, van de jaren ’60 tot nu. Tijdens de dekolonisatie van de twintigste eeuw kregen verschillende Afrikaanse bevrijdingsbewegingen steun van Noord-Korea. Afrikaanse leiders reisden regelmatig naar Pyongyang voor ontmoetingen met Kim Il Sung, die hen steunde met training, ontwikkelingshulp, en wapens. Na de onafhankelijkheidsstrijd zijn veel van deze bewegingen omgevormd tot politieke partijen, die in een aantal gevallen nog steeds aan de macht zijn. Zij betalen de historische steun van Pyongyang terug door Noord-Koreaanse bedrijven in te huren voor het bouwen van nationalistische monumenten of voor militaire samenwerking. Tycho van der Hoog laat zien dat deze relaties niet werden gemotiveerd door de ideologische competitie van de Koude Oorlog, maar door het verlangen van onafhankelijkheid. Afrikaanse bevrijdingsregimes en de Noord-Koreaanse politieke elite willen tegen elke prijs aan de macht blijven en zijn daarom steeds meer op elkaar aangewezen, als bondgenoten die elkaar vertrouwen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.