Universiteit Leiden

nl en

Filmvertoning

White Balls on Walls

Datum
donderdag 29 juni 2023
Tijd
Bezoekadres
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A.0.51

Beleidsmakers en bestuurders hebben een belangrijke rol in verandermanagement, zo ook in het bevorderen van diversiteit en inclusie. 

Graag nodigen wij je uit naar een filmvertoning van de documentaire White Balls on Walls: een film over de uitdagingen van het diversieits- en inclusiebeleid van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na afloop is er mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan: Wat kunnen wij leren van de ervaringen van het Stedelijk museum, en wat zijn onze ambities?

Wij hopen op een goed gesprek en inspirerende afsluiting van het collegejaar. Neem contact op met Aya Ezawa (diversiteit@leidenuniv.nl) op als je vragen hebt.

Over de documentaire

De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand.

De camera registreert achter de schermen hoe dit proces ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt?

White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instellingen en bedrijven momenteel doormaken.

Voor meer informatie over de documentaire, bekijk de onderstaande trailer.

Trailer 'White Balls on Walls'

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Praktische informatie

Aanmelden voor deze filmvertoning is verplicht.

Programma

17:00 Walk-in, kennismaking, mogelijkheid tot stellen van vragen
17:30 Start documentaire
19:00 Start dialoog
20:00 Verwacht einde avond

Voertaal

De film is in het Nederlands met Engelse ondertiteling. De discussie zal bij voorkeur in het Nederlands worden gevoerd.

Aanmelden

Wees welkom voor de filmvertoning op 29 juni. Via onderstaande link kun jij je aanmelden!

Aanmeldformulier
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.