Universiteit Leiden

nl en

Cursus | Training

Training ‘begeleiding samenwerking studenten in projectsituaties'

Datum
dinsdag 29 augustus 2023
Tijd
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Samenwerkend leren en samenwerken als vaardigheid staan vanaf academisch jaar 2022/2023 in de eindtermen van het facultaire deel van de OER. Maar hoe doe je dat nu precies? Wat is de rol van de docent in dit leerproces? In deze training leer je hoe je studenten kunt begeleiden bij het aanleren van deze transferable skill.

De training is voor docenten die projecten in hun werkgroepen willen inrichten, maar ook voor docenten die hun vaardigheden op het gebied van de begeleiding van samenwerking van studenten willen versterken en professionaliseren.

Inhoud training

Tijdens deze trainingsdag gaan we onderzoeken hoe je groepen studenten kunt begeleiden in projectsituaties en hoe je hen helpt om effectiever, zinvoller en met meer plezier samen te werken.  

Wat zijn de minimale kaders die je meegeeft aan een groep studenten? Hoe kun je interveniëren als het spannend wordt? Hoe halen studenten het beste uit zichzelf? Wat zijn slimme brainstormtechnieken die je aan je studenten kunt leren? Dit zijn vragen die aan bod komen tijdens de training. 

We leren deze dag door zelf te ervaren hoe bepaalde technieken en interventies werken. We wisselen daardoor regelmatig van perspectief tussen die van de student en die van docent/begeleider, zodat je vervolgens je eigen stijl kunt ontwikkelen. 

Aan het einde van deze dag heb je geleerd over: 

  • Verschillende rollen die je kunt aannemen in verschillende (project)situaties, 
  • Hoe je de groepsdynamiek van een projectteam kunt beïnvloeden,
  • Hoe je studenten kunt begeleiden tijdens het project, eventueel zonder zelf aanwezig te zijn, 
  • Verschillende brainstorm-technieken die studenten eventueel ook online kunnen gebruiken 

Toetsing en beoordeling van samenwerking

De toetsing en beoordeling van samenwerking hebben een andere dynamiek dan een individuele toets of beoordeling. Tijdens de training zal Annebeth Simonsz van O&K daarover een bijdrage leveren vanuit de Faculteit FGW. Wat zijn de facultaire richtlijnen en hoe kun je praktisch met de verwachtingen van studenten over de beoordeling van samenwerking omgaan?

Er zijn maximaal 15 plaatsen. 

Meld je aan door een mail te sturen naar a.simonsz@hum.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.