Universiteit Leiden

nl en

Diner | Dialoog

Keti Koti Tafel

Datum
dinsdag 12 september 2023
Tijd
Bezoekadres
Lakenhal
Oude Singel 32
2312RA Leiden

Een bijzonder Keti Koti-jaar!

Dit jaar is het officieel 160 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden door Nederland afgeschaft werd: ‘Keti Koti’ betekent ‘ketenen gebroken’. Aangezien hierop in Suriname nog een decennium van verplichte arbeid ‘onder staatstoezicht’ volgde, is het voor hen pas 150 jaar geleden dat de tot slaaf gemaakten daadwerkelijk vrijkwamen. De viering van deze mijlpalen heeft extra betekenis gekregen door de excuses voor de betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij en voor de gevolgen ervan die de premier december jl. heeft aangeboden namens de Nederlandse overheid. De gemeente Leiden en Universiteit Leiden vinden het belangrijk om ook aandacht te besteden aan deze beladen en gedeelde geschiedenis.

Wat is de Keti Koti Tafel?

De Keti Koti dialoogtafel is een nieuwe traditie die speciaal ontwikkeld is om onze gedeelde koloniale en slavernijverleden en de gevolgen daarvan bespreekbaar te maken. Inmiddels hebben meer dan 150 organisaties en 30.000 mensen in binnen- en buitenland hieraan deelgenomen. De deelnemers wisselen met elkaar persoonlijke ervaringen, emoties en inzichten uit volgens een speciaal ontwikkelde methode. Tijdens deze dialoog wordt een drietal vragen beantwoord rondom een thema dat specifiek voor deze bijeenkomst bepaald is. Het thema dat we hebben gekozen voor onze tafel is: “Ruimte nemen en krijgen om jezelf te zijn.”

Wat gebeurt er tijdens de Keti Koti Tafel?

Tijdens de dialoog wordt een gezamenlijke maaltijd gegeten, die herinnert aan het slavernijverleden. Aan het begin en aan het eind worden enkele rituelen uitgevoerd die verwijzen naar de slavernij. Tussen de gesprekken door zingt het koor Fri Yeye treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden op de plantages ten tijde van de slavernij. Met deze dialoogbijeenkomst willen wij als gemeente en universiteit samen met de stichting Keti Koti Tafel bijdragen aan het bestrijden van vooroordelen en discriminatie en aan het versterken van wederzijdse empathie en compassie. Indien u meer wilt weten over de Keti Koti Tafel dan kunt u terecht op de website van Stichting Keti Koti Tafel.

Aanmelden

Deze bijzondere Keti Koti Tafel wordt u aangeboden door de Gemeente Leiden en Universiteit Leiden in samenwerking met de stichting Keti Koti Tafel en het Museum Lakenhal in Leiden. Aanmelden voor de Keti Koti Tafel kan via onderstaand formulier.

Aanmeldformulier
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.