Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Lezing

Lezing: ‘Mag je tegenwoordig niets meer zeggen of valt dat wel mee?’

Datum
dinsdag 24 oktober 2023
Tijd
Serie
Letter en Geest: Neerlandistiek in Leiden
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
003

Lezing gemist?

Kijk deze lezing terug via onderstaande button.

Naar de opname

‘Mag je tegenwoordig niets meer zeggen of valt dat wel mee?’

Op dinsdag 24 oktober vertelt Vivien Waszink over haar laatste boek: ‘Dat mag je óók al niet meer zeggen’.

Waarom hoor je in de trein tegenwoordig ´beste reizigers´ en niet meer ´beste dames en heren´? Noem je een vrouw die een bedrijf leidt ´directrice´ of ´directeur´? Waarom lees je in geschreven teksten tegenwoordig steeds vaker ´iemand met een migratieachtergrond´ en steeds minder ´allochtoon´? Wat doet een gevoeligheidslezer precies? Op wie val je als je sapioseksueel bent? Waarom zie je tegenwoordig steeds vaker ´wit´ en niet meer ´blank´? Mag je tegenwoordig echt niets meer zeggen of valt dat erg mee? Inclusief taalgebruik is taalgebruik dat niemand uitsluit. In deze lezing hoor je wat dat precies is en krijg je tips hoe je inclusief taalgebruik op een effectieve manier kunt inzetten.

Over de spreker

Waszink (1977) studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich in moderne taalkunde. Ze studeerde af op een scriptie over het woord leuk en is zich sindsdien met woorden en hun betekenissen blijven bezighouden.

Waszink werkt sinds 2004 op het INT als onderzoeker/taalkundige, met als bijzondere aandachtsgebieden neologismen (nieuwe woorden), jongerentaal/hiphoptaal en (wetenschaps)communicatie. Ze werkt mee aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) en aan een woordenboek van neologismen. 

Aanmelden

De lezing is zowel op locatie als online te volgen. Aanmelden kan via de link hieronder.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.