Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Geschiedschrijving en koloniaal bestuur (Den Haag)

Datum
dinsdag 20 februari 2024
Tijd
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
3.60

Een verweven geschiedenis

Nb. Anders dan eerder aangegeven, zal er geen livestream zijn of opname gemaakt worden.

Spreker: Alicia Schrikker is hoofddocent koloniale geschiedenis . Zij bestudeert uiteenlopende aspecten van koloniale samenlevingen in Azië van de 18e tot de 19e eeuw. Van 2017-2023 leidde ze het NWO onderzoeksproject (VIDI) “Institutional Memory in the Making of Colonial culture: history, experience and ideas in Dutch colonialism in Asia”. De lezing is gebaseerd op een van haar hoofdstukken in het boek Nederlands kolonialisme van archief tot geschiedschrijving - LUP

Al snel na de opstart van de Nederlandse koloniale en handelsondernemingen in Azië, Afrika en Amerika publiceerden uitgevers in de Republiek historische verhandelingen over deze gebieden, waarin ze de Nederlandse aanwezigheid daar ook een plek gaven. Welke impact heeft dit gehad op de ontwikkeling van de geschiedschrijving? In hoeverre diende deze geschiedenissen ter legitimatie van kolonialisme? Tijdens deze lezing gaat Alicia Schrikker in op deze verstrengeling van geschiedschrijving met overzeese handel en bestuur.

Deze lezing is georganiseerd ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Gordel van papier’ en is te zien tot en met 25 februari in Huis van het boek. 

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.