Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit

Framing & reframing als moderne retorica

  • Prof.dr. Jaap de Jong, mr. Roderik van Grieken
Datum
dinsdag 26 maart 2024
Tijd
Bezoekadres
Kamerlingh Onnes Gebouw (Rechtenfaculteit)
Steenschuur 25
Leiden
Zaal
Telders C.131
Masterclass Framing 2024

Heb je problemen met het goed overbrengen van je verhaal? Door de juiste woorden te gebruiken overtuig je mensen voordat ze het doorhebben: framing. Framing is het proces waarbij informatie wordt gepresenteerd op een manier die de perceptie, interpretatie en reactie van mensen beïnvloedt door de nadruk te leggen op bepaalde aspecten, terwijl andere aspecten onderbelicht blijven.Framen en reframen is een retorisch spel met taal dat soms grote gevolgen kan hebben. Want een discussie over genetische modificatie heeft een ander vertrekpunt dan wanneer je het over genetische manipulatie hebt.

'Villasubsidie, linkse hobby’s, intensieve menshouderij. Dit soort woorden hoor je politici vaak gebruiken. Met deze frames proberen ze ons hun kijk op de dingen op te leggen en politieke discussies naar hun hand te zetten. Want als een SP-politicus over villasubsidie spreekt en een VVD’er over hypotheekrenteaftrek, dan hebben ze het over hetzelfde – maar met een wereld van verschil. Hoe werkt framing en waarom maken politici (maar ook anderen) er zo graag gebruik van?' 
Uit: Waarom maken politici graag gebruik van Framing door prof. Jaap de Jong.

Inhoud avond

Na een korte inleiding over retorica, wordt de theorie over framing en de werking ervan in de politiek en in het dagelijks leven met veel voorbeelden besproken en getoond door hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media en retoricaspecialist aan de Universiteit Leiden Jaap de Jong, en oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken. Na enkele framinganalyses worden voorbeelden van reframing gegeven. De masterclass wordt afgesloten met enkele reframing exercities.

Wat wordt er (o.a.) behandeld?
* Wat is framing?
Waarom is framing een krachtig middel in politiek en het dagelijks leven?
* Hoe herken je framing?
Hoe bouw je een frame op?
Waarde-sensitief reframe

Hieronder vindt u 
- Presentatie Jaap de Jong
Presentatie Roderik van Grieken
Video Even tot hier 
(Mark & Hugo)

- Literatuurtips

Voor wie?

Deze masterclass is interessant voor alle Leidse alumni die:
 *  hun verhaal overtuigender willen maken
 *  werkzaam zijn op het gebied van  bestuur, politiek, communicatie of onderwijs
 * geïnteresseerd zijn in hoe kennis van framing bij kan dragen aan je overtuigingskracht en hoe je een bestaand frame kan reframen

Programma & inschrijving

Datum Dinsdag 26 maart 2024
Tijden 19.30 uur: Inloop met koffie
20.00 uur: Start
21.45 uur: Einde & start afsluitende borrel (incl)
22.15 uur: Einde avond
Locatie Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG, Rechtenfaculteit, Steenschuur 25 te Leiden)
Kosten € 22,50 (introducés welkom)
Inschrijving

Inschrijving is niet meer mogelijk.       

Contact info@alumni.leidenuniv.nl

Deze avond wordt niet live gestreamd of opgenomen
Restitutie vindt alleen plaats bij schriftelijke afmelding via e-email tot 10 dagen voor het evenement.  

Prof.dr. Jaap de Jong
Prof.dr. Jaap de Jong

Over de sprekers

Prof.dr. Jaap de Jong
Jaap de Jong is hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media en retoricaspecialist aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij verbonden aan het tijdschrift Onze Taal. Hij is (co-)auteur van boeken als De eerste minuten (2004), Handboek stijl (2009), Bending opinion (2010), Beïnvloeden met emoties. Pathos en retorica. (2015), Vertrouw mij! Manipulaties van imago (2018). Hij schreef het boekje Spreken als Max Havelaar (2012) en organiseert al voor het dertiende jaar het Max Havelaar Toesprakentoernooi in Leiden, voor docenten Nederlands en hun leerlingen.
Hij is initiatiefnemer en coördinator van de minor en master Journalistiek en Nieuwe Media en mede-initiator van de Leidse minor Retorica en geeft sinds jaar en dag het vak Retorisch vuurwerk. 

Mr. Roderik van Grieken
Mr. Roderik van Grieken

Mr. Roderik van Grieken
Roderik van Grieken (Leids alumnus Rechten '90) is oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut. Al meer dan 25 jaar begeleidt hij professionals en politici om (nog) betere sprekers te worden en treedt hij op als dagvoorzitter en debatleider tijdens congressen. In de media geeft hij regelmatig analyses van politieke debatten. Daarnaast is hij voorzitter van de stichting Nederlands Debat Instituut die het debat als lesmethode op scholen promoot. Ook was hij meer dan tien jaar de vaste adviseur van RTL Nieuws bij de organisatie van hun verkiezingsdebatten. Tussen 2008 en 2021 reikte hij jaarlijks tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de Debatprijs uit aan de politicus die op basis van een aantal vaste criteria het beste debatteerde. Vele jaren deed hij dit samen met Jaap de Jong en zijn studenten.  
Sinds 2022 is Roderik gemeenteraadslid voor D66 in Hilversum. Begin 2023 werd hij in Hilversum verkozen tot de Politicus van het Jaar

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.