Universiteit Leiden

nl en

Kunst en cultuur

Graphic Novels in Zuid-Afrika: het werk van Nathan Trantraal

  • Nathan Trantraal
Datum
woensdag 13 maart 2024
Tijd
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
Zaal 0.28

Nathan Trantraal is een van de meest veelzijdige literaire stemmen van Zuid-Afrika: schrijver van poëzie en graphic novels, vertaler, illustrator, toneelschrijver, scenarist en columnist. Van zijn hand verschenen onder meer drie dichtbundels, vier graphic novels en een bundel columns en essays. In maart van dit jaar verschijnt zijn nieuwe graphic novel Die Man Wattie Kinnes Vang. Op 13 maart komt Trantraal naar de Universiteit Leiden om over zijn werk in gesprek te gaan.

Beeld: Nathan Trantraal

Multitalent

Nathan Trantraal groeide op in de buurt van Kaapstad, in een gebied waar armoede en bendegeweld aan de orde van de dag zijn; thema’s die dan ook aan bod komen in zijn veelzijdige oeuvre. Net als zijn partner Ronelda S. Kamfer, die eerder te gast was bij de UB Leiden, is hij een wegbereider voor een nieuwe generatie Afrikaanstalige schrijvers uit achtergestelde gemeenschappen. Ook is hij een pionier in het gebruik van het Kaaps als literaire schrijftaal.

Met zijn debuutbundel Chokers en Survivors won Trantraal de Ingrid Jonker poëzieprijs, en afgelopen jaar ontving hij de Philida Literary Award voor zijn dichterlijk oeuvre. Daarnaast schreef hij samen met zijn broer André meerdere graphic novels en verschenen hun strips in verschillende Zuid-Afrikaanse kranten.

Hij is als docent verbonden aan Rhodes University, waar hij colleges geeft over o.a. het Kaaps en de graphic novel.

Toegang is vrij, maar aanmelden is verplicht.

Aanmelden

Programma

17.00 – 17.15 Inloop
17.15 – 17.20 Introductie door Tommy van Avermaete
17.20 – 17.30 Voordracht Nathan Trantraal uit eigen werk
17.30 – 18.30 Gesprek Yasco Horsman en Nathan Trantraal
18.30 – 18.40 Afsluitende voordracht Nathan Trantraal

Bezoek aan Leiden

Trantraal verblijft momenteel enkele maanden in Nederland. Op 13 maart komt hij naar de Universiteit Leiden, waar hij met universitair docent film- en literatuurwetenschap Yasco Horsman (Universiteit Leiden) in gesprek zal gaan over de poëtische kwaliteit van graphic novels en de manier waarop thema’s als geweld hierin worden vormgegeven, het illustreren van poëzie, zijn werk als dichter en het leven in Zuid-Afrika.

Dit evenement is georganiseerd door de Universitaire Bibliotheken Leiden, in samenwerking met de opleiding Nederlands en Film- en Literatuurwetenschap.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.