Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Medewerkerssymposium Studentenwelzijn - Een gedeeld pad naar welzijn: Medewerkers en studenten

Datum
dinsdag 2 april 2024
Toelichting
Kun je er op 2 april niet bij zijn in Leiden? Het symposium zal ook te volgen zijn via een livestream.
Bezoekadres
ECC Leiden
Haagse Schouwweg 10
2332 KG Leiden

Op 2 april 2024 van 09:30 tot 16:00 organiseren we het derde Medewerkerssymposium Studentenwelzijn in het ECC in Leiden. Dit jaar zal niet alleen studentenwelzijn maar ook jouw welzijn als medewerker centraal staan. Met dit symposium zetten we de eerste stappen naar een universitaire community waar het welzijn van student en medewerker hand in hand gaan. 

 

Programma

09:30
Inloop
10:00
Opening door Hosts Yousef El Baser en Adrian Herbaut
10:15
Plenaire mindfulness sessie Petra Penning
10:30
Keynote spreker Erik Scherder
11:30
Pauze
11:45
Workshopronde 1
12:45
Gezonde vegetarische lunch en welzijnsplein
13:50
Workshopronde 2
14:50 -16:00
Alcoholvrije borrel en welzijnsplein

Hosts Adrian Herbaut en Yousef el Baser

Het symposium wordt dit jaar gehost door Adrian Herbaut en Yousef el Baser. Adrian studeert International Relations and Organisations aan onze universiteit. Door zijn studie heeft hij een affiniteit met internationale studenten en is hij vaak op de campus in Den Haag te vinden. Yousef studeert Geneeskunde en was vorig jaar studentambtenaar bij de Gemeente Leiden. Hij heeft meegewerkt aan de opzet van de website www.YounginLeiden.nl. Met deze verschillende achtergronden proberen Adrian en Yousef het perspectief van de student tijdens het symposium in te brengen. 

Keynote Erik Scherder

Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, zal de keynote van de dag verzorgen. Hij is de man die Nederland fascineerde met zijn optredens in De Wereld Draait Door en DWDD University en wordt gezien als deskundige op het gebied van hersenwetenschap. Daarnaast is hij de initatiefnemer van de Ommetjes-app

Erik is hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen en raadlid bij de Nederlandse Sportraad. Tijdens zijn keynote zal hij ingaan op de invloed van bewegen op ons welzijn. Hij geeft praktische tips om iedere dag in beweging te komen en handvaten om dit ook toe te passen in het onderwijs. 

Interactief welzijnsplein

Nieuw dit jaar is het interactieve welzijnsplein. Op dit plein kun je in gesprek met collega's van Student Support Service zoals o.a. de studentdecanen en psychologen. Bij collega's van het Universitair Sportcentrum kun je terecht met vragen over sport en voeding of een lichaamsmeting uit laten voeren. Healthy University helpt je met inzicht en advies over (werk)stress. Op het welzijnsplein zijn er experts van 113 aanwezig om vragen te beantwoorden en bij stichting Door Het Geluid krijg je inzicht in het perspectief van de student. Liever even een creatieve break? Op het welzijnsplein kun je een mini workshop onder leiding van een tekendocent van het Leids Academisch Kunstcentrum volgen. 

Workshop ronde 1: 11:45 - 12:45 uur

Dr. Yvo Sijpkens (1960) is een specialist in Interne Geneeskunde. Zijn medische reis begon bij het Leids Universitair Medisch Centrum als nefroloog. In 2008 maakte hij de overstap naar het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. Jarenlang was zijn behandeling van patiënten met chronische nierziekte, hypertensie en diabetes gebaseerd op polyfarmacie. In de afgelopen jaren heeft hij zijn focus verlegd naar het opkomen voor leefstijlinterventie als de hoeksteen van behandeling. Als medisch adviseur ondersteunt hij de Nederlandse stichting 'Je leefstijl Als Medicijn”.

 

Optimale voeding voor metabole gezondheid

Het metabool syndroom, gekenmerkt door verhoogde middelomtrek, verhoogde bloeddruk, bloedglucose en hoge triglyceriden, gaat vaak vooraf aan veel voorkomende chronische ziekten die geïsoleerd met medicatie worden behandeld. De bredere term "metabole disfunctie" omvat geassocieerde aandoeningen zoals leversteatose en atherosclerose en benadrukt de onderliggende hyperinsulinemie en insulineresistentie. Factoren zoals stress, gebrek aan slaap, roken, lichamelijke inactivtieit, en langdurige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen zijn de belangrijkste veroorzakers van metabole disfunctie. Daarom wordt de overgang naar koolhydraatarme, onbewerkte voedingsmiddelen aanbevolen als een fundamentele strategie om chronische ziekten te bestrijden en de metabole gezondheid te verbeteren.

 

Hanno is an internist-endocrinologist at the Leiden University Medical Center (LUMC). He is Professor of Diabetology, practises internal medicine (LUMC) and is a former member of the Dutch Health Council (standing committee on nutrition). He is the former president of the Dutch Obesity Partnership and co-founder and member of the management team of the Dutch Innovation Center for Lifestyle Medicine.

We all feel stressed from time to time and this can be caused by different stressors. These can vary from daily (e.g., traffic jams to work ) and acute (e.g., trying to meet a deadline) to  chronic stressors (e.g., a sustained high workload). But what is stress? Why do we experience it? What consequences does it have for our mental and physical health? What unique human characteristics affect these consequences? And what can we do about that? 

We will discuss why stress is important in our lives and the potential negative and positive effects of stress. We will also look at individual differences in how we experience stress and its consequences. Then we will consider different ways to deal with stress, to either reduce the stress itself or its negative consequences. This may be helpful to both you and your students. 

Henriët is Associate Professor of Health Psychology at Leiden University’s Health, Medical and Neuropsychology unit. Her research focuses on the role of stress and expectancies (placebo and nocebo effects) in somatic symptoms (e.g., pain) and conditions (e.g., kidney disease). 

Voorafgaand aan verzuim is er een fase met signalen van een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Deze worden vaak niet herkend of erkend, waardoor er (te) laat actie wordt ondernemen. Disbalans kan zich uiten in psychische klachten, lichamelijke verschijnselen, een toename van symptomen van bestaande aandoeningen of veranderingen in gedrag. Het is belangrijk alert te zijn op signalen en deze bespreekbaar te maken. 

Deze workshop vergroot kennis en bewustzijn over balans belasting - belastbaarheid. En helpt om eventuele disbalans tijdig onder ogen te zien en zo nodig om hulp te vragen. Er wordt informatie gegeven, we doen kleine oefeningen en er is een discussie. 

Carine de Vries vindt haar inspiratie voor preventie door haar werk als bedrijfsarts. In de loop der jaren heeft zij zich gespecialiseerd in de Transactionele Analyse (TA), een psychologische theorie over persoonlijkheid, communicatie en organisaties. De toegankelijke en makkelijk toepasbare concepten uit de TA combineert zij met inzichten uit de bedrijfsgeneeskunde. Zij is werkzaam als trainer, coach werk-gezondheid en bedrijfsarts. 

In jou zit zowel een overbezorgd beschermend typje, als een zorgeloos nieuwsgierig aagje. Samen beschikken ze over één hoofd en één lichaam. Wint in je bestaan vaker de avonturier het pleit, of de beveiliger? Naar welk motief luister je op de cruciale momenten in je leven? In deze workshop kijken we naar de realiteit van deze, in ons systeem ingebouwde (oer) motieven. We spelen met ideeën over hoe we onze bewegingsvrijheid kunnen vergroten, tappen uit oude en hedendaagse kennis over het vrij worden van je eigen beperkingen, je comfort zone, en zullen deze onderzoeken. Je krijgt ook wat praktische tips mee (please do this at home). 

Marc is universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Personal Development Centre (PDC) aan de Faculteit Sociale Wetenschappen.  Met de ‘Learning My way’ methodiek ontwikkelde hij een integraal onderwijsprogramma gericht op het vinden en volgen van je eigen koers in deze complexe wereld. Marc is gespecialiseerd in thema's rond zingeving, omgaan met verlies, en talentontwikkeling.

Veel studentondersteuners zijn erg zorgzaam en steunend. Maar ze kunnen ook kritisch op zichzelf zijn, voorbij hun grenzen gaan, en daardoor uitgeput raken. Zelf-compassie voelt voor veel mensen niet natuurlijk, maar het is bewezen dat het helpt met het opbouwen van veerkracht en reflectievermogen.

In de workshop "Haal meer uit zelf-compassie" leer je:

  1. Een simpele truc die je altijd en overal kan toepassen als je het even te moeilijk hebt
  2. Hoe je zelf-compassie kunt gebruiken om anderen beter te begrijpen
  3. Wat het verschil is tussen zelf-compassie en jezelf zielig vinden
  4. De drie elementen van zelf-compassie waardoor je van je fouten kunt leren

Elly is de Well-Being officer van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, student van Thich Nhat Hanh en trainer Geweldloze Communicatie. Elly heeft honderden mensen getraind in empathie, zelf-compassie en mindfulness. Zij is afgestudeerd politicologe, Leiden Universiteit.

Everybody can communicate. We do so all day long in a variety of ways. And it generally works as expected. But sometimes things go wrong. If they do, it can help to be aware of where you and others are in the Rose of Leary. In this workshop, you will gain information on the Rose of Leary and will apply it to real-life situations. This will help you learn how you can use this model for yourself.

Simone is a trainer, coach and counsellor for gifted students at Leiden University.

Deze workshop biedt een unieke kans om samen te werken aan het herkennen van signalen, het begrijpen van de achterliggende problematiek en het opbouwen van een ondersteunende omgeving voor studenten.  

Maar liefst 97% van de studenten ervaren stress, waarbij 54% te maken heeft met prestatiedruk. De Monitor Mentale Gezondheid en Middelengebruik benadrukt de urgentie van deze kwestie, en wellicht merkt u het zelf ook in uw dagelijkse interacties met studenten. 
 
De laatste jaren ontwikkelde het fenomeen schijnstudent zich. De omgeving denkt dat zij studeren, maar in werkelijkheid zijn ze al lange tijd gestopt met hun opleiding. Niemand mag erachter komen, vooral ouders en vrienden niet. Bevreesd om teleur te stellen en om niet te voldoen aan verwachtingen. Hoe herken je deze problematiek en ga je het gesprek aan. 

Stichting ‘Door het Geluid’ opent met hun workshops op talloze plekken in Nederland het gesprek over mentale gezondheid, voor en door studenten. Aan de hand van casuïstiek uit het studentenleven zorgen deze studenten voor bewustwording, reiken handvatten aan en verwijzen door naar de juiste hulp. 

Workshop ronde 2: 13:50 - 14:50 uur

The underlying message of posters or any reference to the number 113 (the suicide prevention number in the Netherlands) is clear: talk about it. While this may appear straightforward, many people can struggle with this. Concerns can arise, such as: What if discussing it exacerbates the situation? What if it inadvertently plants ideas in the other person’s mind?

In this lecture, you will acquire knowledge about suicide trends and prevention activities in the Netherlands. Additionally, you will develop the skills to assist a student or colleague dealing with suicidality. The session will also cover potential interventions and provide guidance on where to seek further assistance.

Dr R. Gilissen is head of the research department at 113 Suicide Prevention, the largest research department within the field of suicidality in the Netherlands.

Mirjam van Driel works as a health care psychologist at 113 Suicide Prevention. In her work she is responsible for the quality of the helpline and online therapy. 

Stress and traumatic experiences are one of the strongest predictors of mental health problems. Therefore it is important that we better understand how resilience can be improved. In this lecture, Van Harmelen will discuss what resilience is and isn’t, if and how we can measure it and how we can boost an individual’s resilience.

Anne-Laura van Harmelen is Professor of Brain, Safety and Resilience at Leiden University. She is currently involved with the Social Resilience and Security interdisciplinary research programme, which is designed to contribute to greater social security for all. Her research focuses on a better understanding of the complex social, psychological and neurobiological mechanisms of risk and resilience in adolescence.

In this workshop, we will explore the possibilities of building well-being through playing and implementing a diversity card game titled ‘What’s Your Story?’ Dr Tingting Hui developed this card game to facilitate open conversations about diversity, inclusion and well-being among students and faculty members. Central to it are the concepts of storytelling and play: while storytelling has proven to be an effective diversity intervention in higher education, the format of play can enhance empathic listening and lay the foundations for critical intervention by creating a safe sharing space.

 

Tingting Hui is Assistant Professor at the Film and Literary Studies of Leiden University. Her research earned her the Young Scholar Excellence Award from the Society for Multi-Ethnic Studies and an Honourable Mention in the Horst Frenz Prize from American Comparative Literature Association. Last year she won the JEDI fund and developed the ‘What’s Your Story?’ diversity game.

In deze praktische workshop ervaar je hoe een dialoog volgens de methode van David Bohm werkt, wat het effect is, en hoe je elementen daaruit kan inzetten in je eigen onderwijs. Om als docent minder huiverig te zijn om gevoelige onderwerpen zoals migratie, dekolonisatie van kennis of klimaatverandering aan te roeren.  

Veel studenten kampen ook nog post-corona met mentale problemen. Dialoog als onderwijsmethode kan bijdragen aan meer onderlinge verbondenheid tussen studenten, waardoor ze beter in hun vel gaan zitten.  

De integratie van dialoog als onderwijsmethodiek voor beter studentenwelzijn is de focus van de tweejarige Comenius Senior Fellowship van Dr. Karin Nijenhuis, als docent en opleidingsvoorzitter verbonden aan het Afrika-Studiecentrum Leiden (ASCL).  Karin is tevens communicatievaardigheden- en dialoogtrainer en zenleraar. 

Are you in contact with students who are stressed out by having too much choice? Are they overwhelmed by choice overload? This workshop combines theory about stress and decision-making with activities like role plays that will allow you to reflect on personal challenges in the support you offer students. You will have the opportunity to reflect on your student contact with colleagues who face the same challenges in helping students suffering from stress. Our workshop offers practical tools, including a tailored ‘first-aid kit’.

As a psychologist and psychology teacher at Leiden University, Hagar Donners specialises in guiding university students who face emotional challenges on the road to professional growth. Her passion lies in creatively translating scientifically proven methods into the intrinsic motivations of each individual, inspiring and empowering them on their unique journey.    

As a study choice and career counsellor at Leiden University, Eva van der Meer specialises in guiding students in the practical challenges they face on the road towards more clarity in their studies and career orientation, and in their professional growth. 

We all have an equal amount of time available to us every day. And yet this can feel totally different from day to day! In this workshop we will look at how time works in general and how your time works in particular. How can you get more grip on your time and the things you have/want to do in it? You can use the information in this workshop for yourself, but can also use it to help other people (for example students) get a grip on their time.

 

Simone is a trainer, coach and counsellor for gifted students at Leiden University.

Meld je aan!

Wil je erbij zijn op 2 april? Meld je via onderstaande knop aan. In het aanmeldformulier kun je gelijk aangeven welke workshops of lezingen je bij wilt wonen.

Registeren

Livestream

Kun je op 2 april niet aanwezig zijn in Leiden? Het symposium is via deze link ook te volgen via een livestream.

Ben je benieuwd naar het programma van vorige edities? Bekijk het programma van 2022 en 2023

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.