Serie
Junius Symposium voor jonge Oudgermanisten
Het Junius Symposium voor Jonge Oudgermanisten is vernoemd naar Franciscus Junius (1591-1677) die met zijn eerste edities van Oudengelse en Gotische teksten de basis legde voor het latere onderzoek naar de Oudgermaanse talen. Op het symposium presenteren junioronderzoekers (MA, PhD en Postdoc) nieuw en spannend onderzoek op het gebied van de talen, culturen en geschiedenis van de Germaanssprekende volkeren in de Middeleeuwen: vakgebieden die samengevat worden onder de bredere discipline van de Oudgermanistiek. Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door de Leidse onderzoeksinstituten LUCL en LUCAS en de Vereniging van Oudgermanisten.

Doel van het symposium
Het Junius Symposium voor jonge Oudgermanisten heeft tot doel jonge onderzoekers die in Nederland en België onderzoek doen naar de Oudgermaanse talen en culturen bij elkaar te brengen. Deze onderzoekers worden uitgenodigd om hun eigen onderzoek te presenteren binnen de volgende gebieden:
- Taal en filologie van het Middeleeuws Engels, Duits, Fries, Nederlands, Nederduits/Oudsaksisch, Gotisch en de Scandinavische talen
- Vergelijkende Germaanse taalwetenschap
- Runologie en mythologie
- Vroege Mediëvistiek en Oudheidkunde m.b.t. de Oudgermaanse culturen
- Archeologie m.b.t. de Oudgermaanse culturen
Het symposium biedt een podium voor nieuwe ideeën en biedt de mogelijkheid om andere jonge, maar ook meer ervaren collega’s in het veld te leren kennen. De onderwerpkeuze is vrij, zolang het origineel onderzoek betreft dat samenhangt met de filologie en de cultuur van de Oudgermaanse talen en volkeren. Onderwerpen kunnen dus variëren van literaire motieven in het Beowulf-epos, archeologische sporen van de Vikingen in Middeleeuws Friesland tot een taalkundige analyse van de Wet van Sievers in het Gotisch. De voertalen van het symposium zijn Nederlands en Engels.

Franciscus Junius (1591-1677)
Het Junius Symposium is vernoemd naar Franciscus Junius (1591-1677), voormalig theologie-student aan de Universiteit Leiden en pionier op het gebied van de Oudgermanistiek. Geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van de Nederlandse taal, ontwikkelde Junius al snel een fascinatie voor de vroegste fasen van alle Germaanse talen. Hij publiceerde een aantal belangrijke commentaren en edities van werken in het Oud-Hoogduits, het Oudengels en het Gotisch (de eerste editie van Wulfila's Gotische Bijbel is van Junius). Hij begon ook met het verzamelen van middeleeuwse manuscripten en zijn verzameling omvatte onder andere het zogenaamde ‘Caedmon-manuscript’ van Oudengelse poëzie, ook wel bekend als het ‘Junius Manuscript’. Zijn publicaties en manuscriptenverzameling legden de basis voor de wetenschappelijke beoefening van de Oudgermanistiek.

Een middeleeuwse locatie
Het Junius Symposium vindt plaats op de mooiste middeleeuwse locatie van de Leidse universiteit: het Gravensteen. Het Gravensteen is in de Late Middeleeuwen gebouwd en heeft lange tijd als stadsgevangenis dienst gedaan. Vandaag de dag is het Gravensteen in gebruik als universiteitsgebouw, maar gelukkig toont het nog veel sporen van zijn middeleeuwse verleden.